Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53838

Перше підживлення плодових

ДЛЯ підживлення плодових дерев навесні фахівці насамперед рекомендують попіл. Він дуже потрібен на ґрунтах із підвищеною кислотністю. Це органічне добриво сприяє зниженню кислотності, й зазвичай його вносять по 100-150 г на один квадратний метр.

Азотні добрива можна вносити здебільшого весною. Їх додають у перший рік після посадки дерев. Знадобиться 10 г на один квадратний метр. Із чотирирічного віку під дерева варто додавати фосфорні та калійні добрива. Пропорція для сумішей: 10 г фосфорних і 15 г калійних добрив. Все це слід вносити при перекопуванні пристовбурних кругів.

З органіки для підживлення фруктових дерев навесні добре підходить пташиний послід, гній, торфо-гнойові та інші компости. Всю гноївку розводять у п’ять разів, пташиний послід — в 10-12 разів.

Із мінеральних добрив застосовують в основному азот (карбамід, аміачна селітра, сульфат амонію), фосфор (суперфосфат), калій (калійна сіль або хлористий калій).

Досить часто садівники вдаються до позакореневих підживлень карбамідом у дозуванні 30 г на 10 л води по дереву відразу після розгортання листя.