Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53822

  • Хороша новина

Врятували життя

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

ФАХІВЦІ відділення трансплантації та нефрології Запорізької обласної клінічної лікарні на чолі із завідувачем Миколою Поляковим виконали споріднену пересадку нирки. Таку операцію зроблено вперше під час дії воєнного стану, і для медиків Запоріжжя це неабияке досягнення, адже місто прифронтове, тут постійно лунають повітряні тривоги.

Пацієнтом став житель Вільнянського району Леонід, який уже вісім років має серйозні проблеми з нирками. Ускладнення виникли після вірусного захворювання. У чоловіка розвинулася стадія ниркової недостатності, за якої людині необхідна замісна терапія: постійний діаліз або родинна трансплантація нирки.

«Споріднена пересадка нирки у всьому світі вважається пріоритетним методом лікування. Така трансплантація, особливо від близьких родичів, є найбільш ефективною», — стверджує Микола Поляков.

Свою нирку для трансплантації віддала мати хворого, 69-річна Тетяна Сергіївна. Син її відмовляв, адже не відомо, як зреагує організм у такому віці на вилучення органа. Проте пані Тетяна твердо вирішила зробити це заради свого сина. Після ретельної медичної оцінки як реципієнта, так і донора лікарі упевнилися, що операція не завдасть шкоди здоров’ю жінки: вивчили анамнез, провели всі необхідні лабораторні тести та інструментальні дослідження. А далі за справу взялася команда високих професіоналів. Операцію виконували Микола Поляков, хірурги-трансплантологи Юлія Сушко та Денис Сташко, лікарі-анестезіологи Олександр Геньба і Богдан Брік, медична анестезистка Євгенія Мітіна. Все пройшло успішно, матусю Леоніда вже виписали з лікарні. Чоловік також почувається добре і чекає дозволу лікарів, аби повернутися додому, до дружини та восьмирічної доньки. В лікарні повідомили, що операція з трансплантації для пацієнта була повністю безкоштовною.

Залишається додати, що запорізькі трансплантологи мають неабиякий досвід у цій царині. Ще 1992 року тут була зроблена перша пересадка нирки, двома роками пізніше в цій лікарні вперше у нашій державі пересадили печінку, а 2003 року здійснено першу в Україні успішну пересадку серця. Загалом за 32 роки в ЗОКЛ виконано понад 650 пересадок нирки, 18 трансплантацій печінки, одна пересадка комплексу підшлункової залози й нирки, три трансплантації серця, понад 180 трансплантацій В-клітин підшлункової залози хворим на цукровий діабет. Є всі підстави вірити в успішне продовження такої естафети порятунку життя.