Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53823

  • Рядки з мережі

На першому місці — прибуток

Світлана,
військовий парамедик.

УВАГА! Безпрецедентна акція! Надаючи мені волонтерську допомогу, ви заощаджуєте на сплаті 19,5% податків! Не проґавте свого шансу! Підстава — у мене є статус учасника бойових дій…

Ні, я не збожеволіла і заборонених препаратів не вживала, не нюхала і не колола. Я прочитала черговий шедевр від Мінфіну та податкової. І ось тепер сиджу й думаю — це вже точно дно, чи знизу ще будуть стукати?

Просто задумайтесь над цим маразмом!

По-перше, якщо благодійний фонд передає допомогу військовому без статусу УБД, він зобов’язаний сплатити ПДФО 18% + 1,5% військового збору.

Ви взагалі собі уявляєте, на які нечувані суми великі волонтерські фонди закуповують допомогу військовим? У співробітників фонду нирок на продаж не вистачить, щоб потім податки з цієї допомоги сплатити.

По-друге, якщо військовому без статусу УБД надає допомогу волонтер-одинак, але зареєстрований у реєстрі, тоді 19,5% має сплатити… цей військовий. І — увага — заповнити декларацію. Ага, прямо в бліндажі. Вони там в уряді що, траву курять?

По-третє, наша податкова подала на підпис президентові (ну, цьому, з 95-го кварталу) законопроєкт 9662, згідно з яким від сплати податків звільняються військові, які зазнали поранення.

Що маємо у сухому залишку? Має бути або УБД, або поранення (ідеально оформлене на паперах, а не так, як зазвичай: «Ой, контузія, саме розсмокчеться, ай, малесенький уламок застряг, то хай там і буде»).

Уявляю діалог військового з волонтером (чорний гумор):

— Допоможіть, потрібен тепловізор, дрон та РЕБ.

— Ок. А УБД чи поранення в тебе є?

— Нема.

— Блін, а можеш швиденько хоч контузію отримати? Інакше податки великі.

Ось і виходить, що Мінфін і податкова на перше місце, як завжди, поставили прибуток. На життя та здоров’я військових вони чхати хотіли. Інакше у їхніх головах не народився б черговий план, як підняти бабла на крові.

Я не думаю, що когось здивую, коли скажу, що на фронті все волонтерське, починаючи від турнікетів і закінчуючи позашляховиками та дронами. Так от, якщо тиловий ворог знищить волонтерський фронт, то він доб’є і військових, бо без волонтерів ми теж загнемось. Наприклад, заберіть у парамедиків волонтерський медичний тактичний комплект — летальність серед поранених зросте в рази. І я не нагнітаю...

Ех, мінфінівські щури, вас би хоч на тиждень під обстріли. І дати вам при цьому перев’язувальний пакет 1984 року випуску, китайський турнікет, посадити на «Газель»... Без дронів і теплаків ви теж обійдетесь. Тому що ці позиції відсутні в затвердженій номенклатурі.