Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53828

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Я маю 35 років стажу. Чи буде в такому разі доплата за понаднормовий стаж?»

Світлана ГОПА.

с. Андрієвичі

Звягельського району

Житомирської області.

 

ЯКЩО весь стаж буде підтверджено, то ви зможете претендувати на доплату за 5 років понаднормового стажу. Це буде 5 відсотків від основного розміру пенсії, але не більш ніж 5 відсотків від прожиткового мінімуму (по 1 відсотку за кожен рік).

 

«За які роки беруть зарплату при нарахуванні пенсії?»

Ольга БУРДИГА.

с. Адамів

Шепетівського району

Хмельницької області.

 

ДЛЯ ОБЧИСЛЕННЯ пенсії враховується заробітна плата за усі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії (на підставі даних персоніфікованого обліку, які вже є в Пенсійному фонді). За бажанням можна додати довідку про зарплату за будь-які 5 років підряд до вказаної дати (якщо це вигідно і збереглися первинні документи, на підставі яких така довідка може бути видана).

 

«Я перебуваю на пенсії за інвалідністю ІІІ групи з 2001 року. Одержував 50 відсотків пенсії за віком. Загальний стаж становить 35 років і 3 місяці. 2023-го мені виповнилося 60 років, але у переході на пенсію за віком відмовили за недоцільністю. Чому пенсія за інвалідністю вигідніша? І друге запитання: якою є середня зарплата для розрахунку пенсії в 2021, 2022, 2023 роках?»

Олексій ПЛАКСІН.

с. Ярославка

Ніжинського району

Чернігівської області.

 

СПРАВДІ, пенсія за інвалідністю ІІІ групи зазвичай призначається в розмірі 50 відсотків пенсії за віком. Водночас є таке поняття, як пенсія за інвалідністю в розмірі пенсії за віком. Якщо особа з ІІІ групою інвалідності ще не досягла пенсійного віку, але вже має повний стаж, то пенсія за інвалідністю може призначатися одразу в розмірі пенсії за віком, тобто в повному обсязі. Ми не знаємо всіх обставин вашої справи, але, виходячи з тих параметрів, які ви навели у своєму листі, можемо зробити припущення, що ваша пенсія за інвалідністю вже і так виплачувалася в тому ж розмірі, що й пенсія за віком. Саме тому в Пенсійному фонді могли сказати, що переходити на пенсію за віком є недоцільним. Це не означає, що пенсія за інвалідністю вигідніша. Просто в цьому випадку при переході з одного виду пенсії на інший, швидше за все, нічого не зміниться.

Тепер щодо другого вашого запитання: про середню зарплату по Україні. Відомо, що при обчисленні пенсії враховується середня заробітна плата по Україні за три роки, що передують року звернення про призначення пенсії. Так, у 2023 році для призначення пенсій враховувалася середня заробітна плата за 2020-2022 роки, що становила 12 236 грн 71 коп. (середня за 2020 рік — 10 340 грн 35 коп., за 2021 рік — 12 993 грн 56 коп., за 2022 рік — 13 376 грн 21 коп., за 2023 рік — 14 308 грн 46 коп.).

 

«В період з 1 березня до листопада 2022 року через війну ми працювали на 0,5 ставки і ходили на роботу через день. Як це вплине на нарахування пенсії?»

Назар ЦЬОТКА.

с. Зашків

Львівського району

Львівської області.

 

СТРАХОВИЙ стаж — це період, за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менші, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто все залежить від суми страхових внесків. Припустимо, ви працювали на мінімальну зарплату, а потім перейшли на половину ставки. За таких обставин роботодавець за вас сплачував лише половину мінімального страхового внеску на місяць. У таких випадках до стажу із 30 днів зараховують лише 15. Тобто стаж зараховується пропорційно сплаченим внескам. Якщо ж роботодавець за вас сплачував повний внесок, то і стаж буде зараховано в повному обсязі, тобто календарно — незалежно від того, скільки часу фактично ви відпрацювали.