Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53834

Ранньовесняне щеплення

НАЙОПТИМАЛЬНІШИМ терміном весняного щеплення є початок сокоруху в деревах, який характеризується гарним відокремленням кори від деревини. Особливо це важливо для кісточкових культур: черешні, вишні, абрикоси, сливи, аличі. В такому порядку їх і потрібно щепити у перші дні сокоруху або ж перед самим його початком (перші числа квітня). Часовий відрізок для щеплення зерняткових (яблуня, груша) значно триваліший, але і тут не варто запізнюватися.

На початку сокоруху щеплення виконують окуліруванням брунькою, що проростає, в Т-подібний розріз або уприклад. Після того, як прищепа приживеться, тобто через три-чотири тижні, слід зрізати гілку над брунькою. На живцеві прищепи краще залишити всього одну або дві бруньки.

Як підщепу використовують тільки рослини з могутнім торішнім приростом. Щойно висаджені та слабкі рослини не перещеплюють, їх краще окулірувати влітку в період літнього сокоруху (кінець липня — початок серпня) або наступної весни, коли вони матимуть сильний однорічний приріст.

Найкраще, якщо товщина підщепи і прищепи однакові. В такому разі застосовують спосіб поліпшеного копулювання. Так щеплять більшість плодових культур, у тому числі в крону молодих дво-трирічних рослин, створюючи дерево-сад на одному стовбурі.

Яблуні та груші щеплять з кінця лютого до початку травня. Головне, щоб живці перебували у стані спокою. До сокоруху щеплять методом поліпшеного копулювання, а після початку сокоруху можна щепити за кору.

Дерева яблунь, груш старше 4-5-річного віку, коли товщина стовбура в місці щеплення перевищує 2 см, доцільно щепити в крону способом за кору. До цього способу вдаються тільки у період сокоруху, коли добре відділяється кора, і лише на зерняткових, для щеплення кісточкових він непридатний. Тому, якщо є бажання виростити на одному дереві, скажімо, вишні чи черешні кілька сортів, — підготуйтеся, це треба робити, коли товщина гілок у місці щеплення і живця однакові.

Живці кісточкових із бруньками, що почали вегетувати (з’явилося зелене забарвлення), для щеплення непридатні. Зерняткові можна щепити і щойно зрізаними живцями у період сокоруху, якщо взимку вони не були пошкоджені морозами.

Коли в крону одного дерева щеплять багато сортів, їх слід брати однієї сили росту та строків достигання. Наприклад, якщо прищепити середньо- чи слаборослі сорти яблуні Айдаред та сильнорослий сорт Росавка в крону одного дерева, то отримаємо в майбутньому плодову гілочку сорту Айдаред в кроні сильнорослого дерева Росавки. Те ж саме стосується строків достигання. Щеплення тільки зимових сортів або тільки літніх у крону одного дерева полегшить захист від шкідників і хвороб.