Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53837

Трава, що знищує бур’яни

ДЕЩО дивно для українського господаря почути, що бур’яни можна знищити… травою. Але саме газонна трава суттєво зменшить зарості бур’янів на присадибній ділянці. До того ж газон служить чудовою декоративною прикрасою обійстя.

Бур’яни — найсильніші рослини, здатні виживати в найекстремальніших умовах. Раз і назавжди позбутися їх не під силу нікому. Однак при правильному догляді за газоном кількість шкідливих рослин можна звести до мінімуму.

Газон — це суміш багаторічних трав, що утворюють суцільний трав’яний покрив.

Сам по собі посів газону не розв’яже проблеми бур’янів, тому для досягнення мети слід вжити комплекс додаткових заходів. Якісна передпосівна обробка ґрунту перекопуванням і внесення гербіцидів ліквідує більшість бур’янів. Для хорошого росту газонної трави слід вносити добрива: навесні — азотні, восени — калійні та фосфорні. Газон потребує періодичної «стрижки». Бур’яни не люблять постійного обрізування і з часом загинуть.

Особливої уваги газон потребує у перший рік після посіву. Його бажано прополювати від бур’янів, стригти, ретельно поливати і підживлювати. Надалі коренева система трав зміцниться і такий догляд не буде потрібен. Поступово газон витіснить бур’яни.

Всі газонні суміші складаються з тонконогу лучного, костриці та райграсу. Це основа суміші, в яку іноді додають інші види трав. Властивості газону залежать від процентного співвідношення насіння. Якщо переважає тонконіг лучний, то газон буде темно-зеленого забарвлення. Велика кількість райграсу дає хороший дерен, що дозволяє підсівати його у стоптаних місцях галявини.

Перед тим як вибрати газонну траву, слід ознайомитись з описом, який є на упаковці будь-якої суміші. При цьому потрібно враховувати не тільки декоративну складову, а й вимоги до ґрунту, кліматичних умов місцевості, освітленості ділянки, а також призначення газону.

Після того як вибір зроблено, потрібно дочекатися часу сівби і почати формувати ділянку. Для цього необхідно ознайомитися з тим, як сіяти газонну траву. Тут є свої нюанси.

Ділянку під газон спершу очищають від коренів бур’янів.

Застосовуючи гербіциди для знищення рослин, що засмічують землю, слід звернути увагу на те, проти яких саме бур’янів вони призначені. Весняні сходи бур’янів набагато краще піддаються обробці, ніж осінні, позаяк останні розсівають насіння, яке проросте навесні. На обробленій гербіцидами площі трава швидко пожовтіє і загине. Для остаточного позбавлення від бур’янів ділянку рекомендується накрити полотном гео­текстилю. Це посприяє не лише знищенню залишків коріння бур’янів, а й не дозволить прорости їхньому насінню.

Другий етап робіт включає підготовку ґрунту. Потрібно визначитися з хімічним його складом та структурними особливостями. У кислий ґрунт вносять крейду або вапно. Важкий глинистий має бути доповнений перегноєм чи біогумусом; не зайвими стануть мінеральні добрива за рекомендаціями з упаковки. Удобрений ґрунт необхідно розпушити, вирівняти і помірно зволожити, відтак важким котком ретельно закатати всю ділянку. Нерівності треба вирівняти і додатково пройтися по цих місцях котком. Далі потрібно почекати тиждень для усадки ґрунту і видалити бур’яни, які можуть з’явитися за цей час.

Беручись до посіву, варто подумки розділити всю ділянку на кілька рівних частин, щоб усе насіння поділити порівну для кожної частини. Не варто економити на насінні. Лисини на газоні дуже швидко заростають бур’янами, і все доведеться повторювати знову.

Отже, попервах, якщо ґрунт сухий, його поливають зі шланга з душовою насадкою, щоб не з’явилися нерівності. Затим насіння розсипають по ділянці в безвітряну погоду хрест-навхрест.

Коли насіння висіяне, землю розпушують граблями, а затим утрамбовують тим же важким котком, щоб насіння опинилося під землею. Насамкінець усю ділянку необхідно помірно і обережно полити зі шланга з насадкою.

Сіяти газону траву слід у період вегетації рослин, тобто з травня по вересень. Найкращою порою вважається весна або осінь. Головне, щоб сходи з’явилися до перших приморозків. Повний цикл від сівби до зміцнення сходів становить чотири — шість тижнів.