Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53841

Замінник майонезу

СОУСИ, кетчупи та майонез поліпшують смак будь-якої страви. Найпростіше купити їх готові в магазині.

Однак! Усі вони містять занадто багато консервантів, солі, підсилювачів смаку тощо. Тож така їжа є шкідливою.

Тому соуси варто готувати самостійно.

Вашій увазі пропонується один із найпростіших рецептів, що замінить майонез.

Складові: пара свіжих яєць, склянка будь-якої рафінованої олії (ліпше без яскраво виражених смакових якостей та запаху), два зубки часнику, столова ложка соку лимона, сіль, прянощі та подрібнена зелень за бажанням.

Спершу в блендері збивають сік лимона, яйця та олію. Маса повинна вийти однорідною.

Потім додають спеції і часник, який попередньо подрібнюють.

Наприкінці в готовий соус кладуть свіжу зелень.

Термін придатності домашнього майонезу — не більше двох днів. Бажано готувати його не раніше ніж за пів години до подавання на стіл.

Оптимальні умови для зберігання соусу — закрита непрозора ємність, температура повітря — близько шести градусів.

Смак приготованого майонезу можна урізноманітнити. Приміром, з рибою смакуватиме майонез із томатною пастою, а до м’яса найбільше підійде з натертим хроном або подрібненими корнішонами. Овочеві салати найкраще перемішувати, додаючи майонез із кропом. Пікантний соус вийде, якщо його присмачити апельсиновим соком, яблучним пюре, часником, естрагоном.