Вівторок, 19 березня 2024 року № 12 (20056)
http://silskivisti.kiev.ua/20056/print.php?n=53844

Речі з секонд-хенду

СЕКОНД-ХЕНД, а точніше вживаний одяг, приваблює людей своєю доступністю та можливістю знайти унікальні речі. Найвибагливіші модниці не гребують секондом, адже там можна «вполювати» одяг престижних марок і гарної якості задешево. Існує лише один недолік — неприємний стійкий запах.

У точках секонд-хенду в наявності різноманітні товари, які можуть бути як уживаними, так і новими, але продаються за зниженими цінами на умовах вторинного використання. Тому такий одяг обробляють спеціальними засобами, щоб забезпечити достатній рівень гігієнічності.

Згідно з вимогами, перед продажем вживаного одягу його дезінфікують спеціальними речовинами, які містять формальдегід і нашатирний спирт. Хоча ці речовини здатні ефективно знищувати грибки, мікроби, бактерії та віруси на тканині, формальдегід є канцерогеном і токсичною речовиною. Тож після купівлі одягу в секонд-хенді рекомендується його випрати, аби від нього не линув специфічний аромат та не залишилось хімічних речовин. Особливо це застереження стосується людей, які схильні до алергічних реакцій.

Існує кілька способів, які допоможуть у видаленні неприємного запаху від одягу із секонд-хенду, адже саме лише прання зазвичай не допомагає.

Замороження

Якщо ви придбали речі взимку, розвісьте їх на свіжому повітрі й залиште на всю ніч. Потім помістіть предмети одягу в пакет і покладіть ще й у морозильну камеру на кілька годин. Низькі температури допоможуть знизити інтенсивність запаху та знищать бактерії.

Після морозильної камери одяг варто замочити на кілька годин, затим випрати в гарячій воді. Саме таку послідовність рекомендують лікарі.

Розчин з оцтом

Цей метод популярний завдяки тому, що оцет — це природний дезінфектант, який можна придбати в будь-якому продуктовому магазині. Недоліків такий метод практично не має. На 10 л гарячої води додають 100 мл оцту та 50 г харчової соди. В такому розчині речі залишають на 8-12 годин. Відтак перуть і прополіскують. Ця проста процедура допоможе позбутися запаху з першого прання.

Нашатирний спирт

Нашатирний спирт використовують для нейтралізації формальдегіду або його водного розчину. Тому цей спосіб ефективний у більшості випадків.

На 5 л теплої води беруть столову ложку 10-процентного нашатирного спирту.

Якщо річ виготовлена із натуральної тканини, залиште її в розчині на одну годину, якщо із синтетичної — тримайте протягом шести годин. Після замочування просушіть одяг на свіжому повітрі. Прання рекомендується у пральній машині за максимально допустимої для тканини температури з додаванням ополіскувача або кількох крапель будь-якої (лаванда, меліса, чебрець тощо) ефірної олії. Остаточно просушіть одяг на свіжому повітрі. Варто пам’ятати, що не можна замочувати одночасно речі різних кольорів, щоб вони не втратили оригінального забарвлення.

Морська сіль

На 5 кг одягу знадобиться приблизно 1 кг солі. Розчиніть у ємності з водою морську сіль і замочіть речі на 2 години. Важливо знайти ароматизовану сіль, яка не містить барвників, оскільки вони можуть змінити колір тканини. Потім помістіть речі у пральну машинку, додайте пральний порошок і встановіть відповідний режим (залежно від того, бавовна це чи синтетика) на 40 або 60 градусів. Якщо перете руками, час від часу підливайте гарячої води.

 Метод додавання подвійної порції порошку

Спосіб досить простий і ефективно працює, якщо запах не надто виражений. Використайте подвійну пор­цію засобу для прання у пральній машинці, який має дезодоруючі та антисептичні властивості. Прати необхідно за максимальної температури, яка підходить для саме цього типу тканини.

Потім слід додатково прополоскати із застосуванням кондиціонера для білизни. Відтак одяг треба просушити на свіжому повітрі, найкраще на сонці, протягом двох-трьох днів.