В очікуванні Великодня Інна ОМЕЛЯНЧУК. Рівненська область. ЩОЙНО переступаєш поріг супермаркету в Березному, перехоплює подих від краси. Бо потрапляєш у справжнісіньке рукотворне Великоднє королівство. Лише кошиків тут без ліку: вони розкішно почуваються на кількох великих полицях, створюючи особливе передчуття свята, що наближається. Заквітчані, із рушниками та серветками, свічками — на всяк смак та гаманець. Продавці-консультанти за потреби допоможуть і порадою, й оформленням. Можна обрати й послугу «все включено»: лише заплатити доведеться дещо дорожче. «Торік люди ще думали, оновлювати кошики чи ні. Нині ж купують їх активно: Великдень-бо настає й у війну... А раз є попит, маємо дати пропозицію. От і навезли кошиків різних розмірів та кольорів — від білих до темних — із Закарпаття та Хмельниччини. Пропонуємо й унікальні кошики з паперової лози від місцевої майстрині Неоніли Мазепи. Співпрацюємо з нею не перший рік: жінка виготовляє й кашпо для квітів, і скриньки для прикрас. Звісно, до кошиків маємо все необхідне: серветки, рушнички, квіти, свічки. Свічки і традиційні, й сучасні, на електричній батарейці: ввімкнув — і світяться різними кольорами. Сама маю таке великоднє яйце: підсвічую його в кошику у Великодню ніч — гарно!» — розповідає голова правління Березнівського райспоживтовариства Катерина Чухрай. Погожої днини активно торгують і на вулиці — на майданчиках перед магазинами. Це наче магнітом притягує людей: зупиняються, прицінюються, купують. Адже містечко дало прихисток багатьом співвітчизникам, яких вигнала з рідних домівок війна: дехто з них ще й не бачив такого розмаїття. А тут, під одним дахом, зібрані великодні традиції одразу кількох областей! Тим часом самі кооператори вже готуються до випікання пасок: братися ж бо треба зі світлими помислами та думками. «Думка в нас одна на всіх — перемога. Пекти великодні хліби будемо на чотирьох підприємствах: це хлібозавод, два кондитерські цехи комбінату громадського харчування та невеличкий цех у Соснівці. І хоча в цій справі конкурентів маємо з добрий десяток (серед них і потужні мережі), все ж люди обирають нашу натуральну, без жодних домішок та консервантів, продукцію. Бачу це з року в рік і на батьківських суботах, і на Великодніх службах у церкві. Знаєте, приємно, що земляки живуть за принципом «Свій до свого по своє» й довіряють нам кошики в прямому й переносному сенсах», — додає пані Чухрай. Відповідно, прагнуть виправдати сподівання: постійно додають до асортименту щось новеньке, знайшовши оптимальний баланс «ціна — якість». Директор хлібозаводу Березнівського райспоживтовариства Микола Саламага каже: заздалегідь закупили борошно вищого ґатунку «Екстра», а днями — свіжі домашні яйця, масло, посипки, прикраси. Для випікання Великоднього хліба та його оформлення запрошують і ветеранів підприємства, які вже на пенсії, але достеменно знають усі секрети непростого ремесла. Адже обсяги виробництва перед святом зростають. Ось так, пліч-о-пліч, працюють кілька поколінь пекарів та кондитерів: уже 15 квітня провели першу пробну випічку: щоб і перший млинець не вийшов нанівець. Та щоб навіть у війну подарувати землякам повноцінне свято: така віддушина, погодьтеся, потрібна нам усім. |