Архів
Вівторок,
14 травня 2024 року

№ 20 (20064)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Зав’язь урожаю і борна кислота

БУДЬ-ЯКА рослина потребує комплексного складу мікроелементів, які вона намагається отримати з ґрунту. Щоб заповнити відсутні елементи, городники вносять їх у вигляді підживлень по листю або в ґрунт. Важливою складовою для кількості та якості зав’язі є бор. Без нього плоди з дерев обсипаються або на них з’являються «коркові» плями. Їх наявність свідчить про нестачу бору, який слід давати рослинам додатково. Водночас його надлишок погано позначається і на рослинах, і на здоров’ї людини.

Намагаючись забезпечити рослинам повноцінне живлення, господарі припускаються помилок ще при приготуванні розчину препарату. Борна кислота швидко розчиняється у воді за температури 80ОС, не втрачаючи своїх властивостей. Якщо намагатися розчинити цю кислоту в теплій чи холодній воді, буде марна трата часу: вона залишиться плавати у вигляді грудочок білого порошку.

Використовувати борну кислоту для підживлення городини та садовини слід від трьох до п’яти разів за сезон. Рослина не передає накопичену речовину листю, що виросло. Бор залишається на нижньому листі після першої обробки, а верхньому його бракуватиме.

Допускається внесення підживлення через 10 днів, але бажано враховувати важливі стадії розвитку рослини.

Найдоцільніше застосовувати борну кислоту, поєднуючи її з іншими речовинами. Такий комп­лексний розчин підходить як для обробки рослин у теплицях, так і для відкритого ґрунту. Кожна речовина діє на овочеві культури і як добриво, і як профілактика захворювань, тому бажано додати всі компоненти, щоб одержати належний результат.

Розчин допомагає збільшити кількість зав’язі, захищає від хвороб і працює як добавка для розвитку листової маси.

Склад підживлення для овочевих культур із борною кислотою:

борна кислота — 1-1,5 г (позитивно впливає на зав’язування);

марганцівка — 1 склянка розчину темно-рожевого кольору (захист від хвороб);

молоко — 1 склянка (для прилипання);

йод — 60 крапель (захищає від грибкових хвороб);

сечовина — 1 ст. л. (для розвитку зеленої маси).

Спершу у склянці гарячої води (але не окропу) розвести борну кислоту.

Додати марганець (на кінчику ножа), молоко, йод і наприкінці — сечовину.

Для приготування концентрованої суміші можна взяти півлітрову банку. Потім суміш треба вилити в розприскувач і додати води до 10 літрів. Готовим розчином обробляють помідори, перець та інші овочеві культури. Обприскувати треба ввесь кущ, але не доводити до стікання розчину з листя.

Варто пам’ятати, що надлишок бору має здатність накопичуватись у плодах, відтак — в організмі людини, що загрожує розвитком онкологічних захворювань.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку чимало уваги присвятимо нашій улюбленій овочевій культурі — томату. Весна нині нестійка, з прохолодними періодами, і ось лише тепер розсаду масово висаджують у ґрунт. Ті, хто переселив рослинки на постійне місце раніше, подекуди спостерігають зміну зеленого кольору листя на фіолетово-синій. Що це, чому так відбувається? Попри те, що помідор — сильна культура і дуже чіпляється за життя, маємо зробити все, аби брак бодай одного елемента в ґрунті не призвів до деградації чи й навіть загибелі рослин.

І про ще одну нашу любов поговоримо — троянду. Трапляється, на деяких кущах не розкриваються бутони. Щоб розв’язати цю проблему, спробуємо встановити «діагноз», розвінчавши певні твердження. Приміром, те, що троянда дуже любить сонце. Так, любить, але в міру: на ділянці, де протягом усього дня зовсім не буває затінку, їй важко. Й інші причини обміркуємо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове