![]()
Зав’язь урожаю і борна кислота БУДЬ-ЯКА рослина потребує комплексного складу мікроелементів, які вона намагається отримати з ґрунту. Щоб заповнити відсутні елементи, городники вносять їх у вигляді підживлень по листю або в ґрунт. Важливою складовою для кількості та якості зав’язі є бор. Без нього плоди з дерев обсипаються або на них з’являються «коркові» плями. Їх наявність свідчить про нестачу бору, який слід давати рослинам додатково. Водночас його надлишок погано позначається і на рослинах, і на здоров’ї людини. Намагаючись забезпечити рослинам повноцінне живлення, господарі припускаються помилок ще при приготуванні розчину препарату. Борна кислота швидко розчиняється у воді за температури 80ОС, не втрачаючи своїх властивостей. Якщо намагатися розчинити цю кислоту в теплій чи холодній воді, буде марна трата часу: вона залишиться плавати у вигляді грудочок білого порошку. Використовувати борну кислоту для підживлення городини та садовини слід від трьох до п’яти разів за сезон. Рослина не передає накопичену речовину листю, що виросло. Бор залишається на нижньому листі після першої обробки, а верхньому його бракуватиме. Допускається внесення підживлення через 10 днів, але бажано враховувати важливі стадії розвитку рослини. Найдоцільніше застосовувати борну кислоту, поєднуючи її з іншими речовинами. Такий комплексний розчин підходить як для обробки рослин у теплицях, так і для відкритого ґрунту. Кожна речовина діє на овочеві культури і як добриво, і як профілактика захворювань, тому бажано додати всі компоненти, щоб одержати належний результат. Розчин допомагає збільшити кількість зав’язі, захищає від хвороб і працює як добавка для розвитку листової маси. Склад підживлення для овочевих культур із борною кислотою: борна кислота — 1-1,5 г (позитивно впливає на зав’язування); марганцівка — 1 склянка розчину темно-рожевого кольору (захист від хвороб); молоко — 1 склянка (для прилипання); йод — 60 крапель (захищає від грибкових хвороб); сечовина — 1 ст. л. (для розвитку зеленої маси). Спершу у склянці гарячої води (але не окропу) розвести борну кислоту. Додати марганець (на кінчику ножа), молоко, йод і наприкінці — сечовину. Для приготування концентрованої суміші можна взяти півлітрову банку. Потім суміш треба вилити в розприскувач і додати води до 10 літрів. Готовим розчином обробляють помідори, перець та інші овочеві культури. Обприскувати треба ввесь кущ, але не доводити до стікання розчину з листя. Варто пам’ятати, що надлишок бору має здатність накопичуватись у плодах, відтак — в організмі людини, що загрожує розвитком онкологічних захворювань. |