![]()
Шовковиця смакує дитинством
СПРАВДІ, як подумаєш про ці солодкі ягоди, так і бачиш себе й ватагу товаришів, замурзаних-перезамурзаних чорним соком, але задоволених до краю, після того як посмакували вдосталь зазвичай на сусідському дереві. Чорні губи і пальці, плями на одязі здавалися сутими дрібницями порівняно із задоволенням, яке діставала дітлашня. А ще ж можна було залізти на високе дерево і звідтіля споглядати село. Вочевидь, саме з причини, що шовковиці виростають без обрізки дуже високими, а ще тому, що в пору обсипання плодів вигляд навколо дерева не вельми естетичний, та й мух злітається повно, багато господарів у 1970-1980-ті позрізали свої шовковиці. Шкода. Бо ягоди не тільки мають пречудовий смак, а й дають неабияку користь людському організмові. Вони містять купу вітамінів, мінералів та органічних сполук — ось чому потрібно їсти шовковиці. Фахівці рекомендують споживати ці ягоди при авітамінозі, недокрів’ї, шкірних захворюваннях, як засіб для зміцнення здоров’я. Шовковиця багата на залізо, рибофлавін, вітаміни С і К, калій, фосфор, кальцій, а також мають значну кількість клітковини та органічних сполук. Насамперед, ягоди поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, оскільки в них є багато харчових волокон, клітковини, які здатні нормалізувати функції кишечнику, знизити ризик появи спазмів, здуття живота. Та сама клітковина регулює рівень холестерину в крові, підтримуючи цим діяльність серця та кровоносної системи. Антиоксиданти відіграють свою роль у захисті від серцево-судинних недуг. Зокрема, антиоксидант ресвератрол, виявлений у шовковиці, робить судини еластичними, знижує імовірність утворення тромбів, а значить, запобігає розвитку інсульту або інфаркту. Плоди шовковиці знижують артеріальний кров’яний тиск, тому надзвичайно помічні для гіпертоніків. Також у ягодах міститься велика кількість заліза, яку мало які фрукти мають. Високий його рівень сприяє профілактиці анемії. Ягоди зменшують ризик виникнення онкологічних захворювань завдяки вмісту антиоксидантів (вітамінів C та А) та поліфенолів, що сприяють нейтралізації вільних радикалів, поліпшенню загального стану організму. Шовковиця зміцнює кісткову тканину. Кальцій, якого чимало в ягодах, потрібен для кісток і зубів. Магній, залізо та фосфор найбільш корисні для осіб похилого віку, позаяк вони регулюють мінералізацію кісткових тканин, знижують ризик остеопорозу та інших проблем із кістками. Жінкам ці плоди особливо корисні. Антиоксидант ресвератрол позитивно позначається на зовнішньому вигляді й уповільнює процес старіння. Регулярне споживання ягід робить шкіру еластичною і підтягнутою. А завдяки низькій калорійності та високому вмісту води ягоди допомагають схуднути. Щодо того, кому з обережністю потрібно їсти шовковицю, то таких категорій небагато. Зокрема, як уже згадано, гіпотонікам, тому що вони знижують артеріальний кров’яний тиск. Якщо споживати ягоди на голодний шлунок, це може спровокувати небажані прояви з боку шлунково-кишкового тракту. Ну, і людям, що мають алергічні реакції, зловживати шовковицею не слід, або принаймні варто почати з невеликої порції, щоб перевірити реакцію організму. Потрошку треба їсти ягоди і діабетикам, тому що вміст цукру досить значний. Тож садімо це тутове дерево в наших садках. Воно добре приживається й у північних областях — Київській, Чернігівській, Житомирській, і на півдні: в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях. Чудово почувається і на Заході України, та й на Сході йому добре. Перевагу у висаджуванні варто віддавати весні, позаяк у деревця буде більше часу на розвиток кореневої системи і приживлення на новому місці. Це правило особливо актуальне на Півночі України, де зими холодніші й довші, ніж на півдні. Для посадки шовковиці необхідно вибрати відкриту і досить велику ділянку, бо це велике дерево з великою кроною. Але досвідчені садівники не дають йому «розгулятися»: проводять заходи щодо формування крони, тобто обрізку. Втім, навіть у такому разі ділянка має бути вільною в радіусі 3-4 метри. Вибираючи місце, а воно має бути «на задвірках», коло компостної купи, майте на увазі, що дерево не любить застою вологи і, тим паче, болотистого ґрунту. А загалом шовковиця до типу ґрунту невибаглива, однак найбільш підходящим для неї вважається супіщаний або суглинний ґрунти. Та найважливіше — це забезпечити надійний дренаж води. Посадкову яму за правилами готують заздалегідь, аби внесені добрива почали взаємодіяти із землею. Хоча не така це вже й сувора вимога, саджанець приживеться, навіть якщо ви спізнилися з терміном посадки. Розмір ями — 60-70 см завширшки і понад пів метра вглиб, аби корінь вільно розмістився. Частину землі з ями необхідно змішати з добривами (компост або перегній і суперфосфат). Після внесення добрив і висадження деревця землю втрамбовують, укривають мульчею, а стовбурець підв’язують до тимчасової опори, щоб молода рослина не зламалася. Тепер давайте ознайомимось із найпопулярнішими сортами, яких виведено багато, і один одного кращий. Згадаємо, зрозуміло, лише деякі. Декоративно привабливе дерево, що стабільно гарантує щедрий урожай, це шовковиця сорту Медова, яка на сто відсотків адаптована до українського клімату. Вона абсолютно не вимоглива до ґрунтового складу і не потребує постійного перебування на сонячному світлі, може чудово родити й у тіні. Ягоди білі, дуже солодкі. Сорт Галіція — надбання вітчизняних селекціонерів, зокрема Г. Бабаєвої. Це витривале плодове дерево, яке гідно переносить тривалу зиму і дуже рідко хворіє. Вирізняється своєю компактністю і не вимагає багато місця в садку. Її плоди мають підвищений уміст мінералів і цілий комплекс вітамінів. Ягоди дуже чорні й соковиті, крупні, окремі досягають 5 см завдовжки. Найсмачніші чорні шовковиці — сорту Чорний принц. Все дуже логічно! Цей сорт славиться мінімальними експлуатаційними затратами, досить рано починає родити і практично за будь-яких умов забезпечує велику кількість чималих плодів. Дерево красиво виділяється на тлі зеленого листя інших плодових, надаючи додаткового антуражу садку. Якщо дотримуватись основних правил вирощування, то Вікторія за турботу про себе щедро віддячить дружним і відносно раннім плодоношенням. У середині літа вона розроджується ну дуже смачними плодами білого кольору, які подобаються і дорослим, і дітям. Вони просто розкішні на смак у свіжому вигляді, до того ж вельми корисні, оскільки мають підвищений уміст калію. У народі заведено вважати, що найкращі сорти шовковиці — це ті, що дають великі плоди. Садівники, які дотримуються такої думки, впевнено обирають Шеллі. Але! Цей сорт тішить не тільки вражаючим розміром ягід, а й нереальним смаком. У вигляді джему або варення плоди не поступаються навіть високої якості смородиновим десертам. Не міг обійтися рейтинг, у якому є Чорний Принц, без Рожевої принцеси. Ось тепер уся команда у зборі! Це справді цікава декоративно приваблива шовковиця — найкращі сорти багато в чому навіть «заздрять» їй, адже ні в білих, ні у чорних шовковиць нема такої миловидої зовнішності. Рожеві плоди — це естетично й дуже смачно. Якщо ж ви хочете придбати деревце, яке прикрасить ландшафт вашого обійстя, то можете обрати Чорну плакучу або Білу плакучу шовковицю (на фото). Між іншим, у дерева корисними є не лише плоди, а й листя, з якого можна приготувати чай чи відвар. Вибирайте молоді листочки без ознак пожовтіння або хвороби. Як правильно зберігати ягоди шовковиці? Свіжі плоди слід споживати протягом короткого періоду часу, оскільки вони швидко псуються. Найліпше тримати їх у холодильнику в пластиковому або паперовому контейнері, аби уникнути подряпин і пошкоджень. Якщо ви сушите ягоди, то зберігайте їх у сухому, темному і прохолодному місці в герметичній упаковці або банці. Сушені ягоди можуть зберігатися тривалий час. Висушене листя шовковиці слід зберігати у герметичних контейнерах у прохолодному і сухому місці, щоб зберегти свіжість і корисні властивості. |