Вівторок, 28 травня 2024 року № 22 (20066)
http://silskivisti.kiev.ua/20066/print.php?n=54080

Дослівно

Юрій Касьянов, волонтер, спеціаліст з аеророзвідки.

Уряд визнав оборонні підприємства будь-якої форми власності стратегічно важливими і дозволив бронювати до 100% працівників, зайнятих на виконанні оборонних контрактів. Але проблема в тому, що бюрократична машина або не може швидко надавати необхідні статуси підприємствам і оформляти броню працівникам, або навмисно затягує цей процес.

Підприємство виконує оборонний держконтракт, через Мінстратегпром набуває статусу критично важливого виробництва — на це йде місяць-два. У цей час ТЦК забирає у нього працівників, адже з офіційно зарахованими це зробити найпростіше. Потім Мінстратегпром відправляє в Міноборони документи на бронювання, а там вони масово не підписуються взагалі! А тим часом ТЦК забирає всіх офіційно оформлених співробітників, що залишилися.

У підсумку підприємство банкрутує, армія не отримує дронів, засобів РЕБ, бронемашин, оптики, а відправленим в окопи інженерам і програмістам нічим воювати. Це навіть не саботаж, а диверсія проти армії та України. А ще, на мою суб’єктивну думку, для декого це ще й спосіб позбутися конкурентів. Бо водночас є підприємства, наближені до людей, які ухвалюють рішення. І в них усе працює, всі працівники заброньовані, всі контракти підписані…

Колись, після перемоги, маємо заснувати національний трибунал у цих справах.