Вівторок, 11 червня 2024 року № 24 (20068)
http://silskivisti.kiev.ua/20068/print.php?n=54140

  • Сільські обрії

Павленкове в строю

Олександр ВЕРТІЛЬ.

Сумська область.

ЯКБИ була офіційна медаль чи якась інша відзнака «За порятунок села», то чи не першим на Сумщині та й в Україні її отримав би Анатолій Онайко — сьогоднішній очільник СТОВ «Перемога» у Сумському районі. Бо є за що: саме його зусиллями, а також жителів села Павленкове вдалося врятувати цей віддалений населений пункт від зубожіння і зникнення з мапи краю. Впродовж останніх років село кілька разів удостоювалося звання зразкового, тут тішать погляд центральна заасфальтована дорога й вулиці, чепурні будинки з візерунчастими лавочками біля воріт, побілені дерева, бордюри.

«Перемога» вважається одним з економічних лідерів агропромислового комплексу області. Літопис сільськогосподарського ТОВ розпочався 1 квітня 1990-го, коли в тодішньому Лебединському районі постало питання реорганізації радгоспного відділка в селі Павленкове, котрий не тільки, як мовиться, добили до ручки, а й саму ручку закинули в густі бур’яни. Ніхто не наважився взятися, за, здавалося б, безнадійну справу, окрім 35-річного по-хорошому амбітного Анатолія Онайка, який на той час уже мав вагомий досвід роботи в сільському господарстві. Випускник Харківського інституту механізації та електрифікації сільського господарства не побоявся майбутніх труднощів і навіть у день, що вважається «гуморним і смішним», став до роботи. Водночас запропонував назвати товариство містким і світлим словом «Перемога», яке нині набуває особливого значення.

Як розповідає Анатолій Васильович, він відразу ж сформував гурт однодумців. За рік-другий вичистили ці авгієві стайні, навели лад на полях, узялися за створення матеріально-технічної бази. Ось так рік за роком, крок за кроком вдихнули в село й у місцеве господарство друге життя.

Сьогодні хлібороби «Перемоги» обробляють близько двох тисяч гектарів ріллі, засіваючи її традиційними культурами: пшеницею, соняшником, зерновою кукурудзою, соєю. І ниви віддячують щедрими врожаями — набагато вищими, ніж мали тут колись. Річ не лише в родючості землі, а й у способах господарювання. Надійну прописку на полях дістали новітні технології, техніка — суперсучасна і високопродуктивна: аж ніяк не кожний механізатор здатен кермувати нею.

Втім, Павленковому пощастило: Ігор Лук’янов, Сергій Дябелко, Юрій Птіцин та інші можуть показати клас багатьом своїм колегам. На чолі агрономічної та інженерної служб відповідно Володимир Тарасенко і Сергій Тищенко, які працюють, вважайте, із перших років заснування товариства, набули неабиякого землеробського досвіду.

Господарство звело добротні ангари, склади, інші приміщення, аби надійно зберігати намолочене збіжжя, насіння, добрива, комбайни, трактори, сівалки, різний посівний реманент.

У найбільш напружений період, тобто з квітня по жовтень, у «Перемозі» зайнято близько 30 хліборобів, які одержують за свій звитяжний труд достойну оплату. І СТОВ має прибутки, до того ж вчасно сплачує податки до бюджету, до Пенсійного фонду, здійснює решту обов’язкових відрахувань.

За фінансової підтримки товариства утримується соціальна інфраструктура села. На його території функціонують навчально-виховний комплекс, ФАП, бібліотека, клуб, два магазини… У більш ніж півтори сотні будинків мешкають близько 300 людей. До речі, майже стільки ж, скільки за переписом 1864 року на казенному тутешньому хуторі Лебединського повіту Харківської губернії. А саме село заснували козаки-переселенці в середині ХVII століття.

Кілька років тому на одній з околиць викорчували старий сад, що «відпрацював» своє. Натомість з’явилися молоді саджанці, які щороку додають у зрості. Найближчим часом селяни мають підстави розраховувати на нові духмяні врожаї садовини.

А ще «Перемога» виділяє чималі кошти на різні благодійні починання. У вершині кута — підтримка ЗСУ, місцевої територіальної оборони. Між іншим, коли пішли з життя батьки Анатолія Онайка Василь Якович та Лідія Євтухівна в селі Лантратівка сусіднього Охтирського району, то добротний будинок-спадщину він віддав одній із місцевих багатодітних сімей.

Що вже казати про цінні подарунки та грошову допомогу своїй рідній школі, до якої навідується за першої ж нагоди.

Павленкове розташоване обіч гомінких трас і автострад, у глибинці. Однак неподалік пролягає дорога від Штепівки до Лебедина, якою щодня проїжджають сотні машин. Водії не можуть на помітити на повороті до села красивої величної арки, встановленої на честь 30-річчя заснування СТОВ «Перемога». Наче Павленкове «інформує» подорожніх про те, що воно в активному географічному й аграрному строю України.