Вівторок, 11 червня 2024 року № 24 (20068)
http://silskivisti.kiev.ua/20068/print.php?n=54145

Ранить байдужість

Микола ЮРЧИШИН.

НЕВТІШНІ новини стосовно недбайливого ставлення до своїх обов’язків деяких поштовиків останнім часом надійшли до редакції з Одещини. Телефонував Григорій Костянтинович Голімбієвський із міста Кодима Подільського району. Останній, 16-й, номер «Сільських вістей» він одержав 16 жовтня, хоч газету передплатив на перше півріччя за індексом 91213. Де решта номерів? «Звернувся на «гарячу лінію» Укрпошти і у відповідь почув: «Газет нікому носити, потрібно забирати самим». Я ж, крім свого порога, і кроку далі не ступаю. Що мені тепер робити?»

Подібний лист надійшов і з Вікторівки Березівського району від давнього передплатника «СВ» Андрія Миколайовича Жугана. Останній номер «Сільських вістей» він одержав за 7 травня.

У такій же ситуації Марія Іллівна Гринда із Кошарів Роздільнянського району. Їй останній номер «СВ» принесли за 30 квітня, хоча газету передплатила на перше півріччя.

Про все це я розповів пані Наталі — фахівцю передплатного відділу Одеської обласної філії Укрпошти. Наступного дня звідти повідомили, що всі недоотримані номери вручили передплатникам, перед ними вибачились. А винні у такому зволіканні дістали «на горіхи».

Два сигнали надійшли з Кам’яних Потоків Кременчуцького району Полтавщини. «Я людина неходяча, вже третій тиждень не приносять моєї улюбленої «Селяночки», — ремствує Любов Василівна Данилюк. — Раніше з центру села забирав газету син. Тепер і сам захворів, а доставляти пресу додому ніхто й не думає, хоча плату за доставку здерли. На друге півріччя нема кому оформити передплату. Допоможіть».

Ще один лист із цього ж села від Олександра Васильовича Скрипника. Працівники пересувної пошти відмовили йому у передплаті «Сільських вістей» на друге півріччя. Мовляв, такої газети нема в Каталозі.

На прохання редакції цими скаргами зайнялася Тетяна Іванівна — головний спеціаліст відділу передплати Полтавської обласної філії Укрпошти. Наступного дня повідомила: «Усі питання щодо доставки і передплати згаданим людям вирішено. Винні у тяганині притягнуті до адміністративної відповідальності».

Та ось ще один дзвінок із Полтавщини. Телефонувала Ганна Миколаївна Козін, нарікала, що з неї за передплату «Сільських вістей» на друге півріччя за індексом 91213 додатково здерли 15 гривень, хоча в Каталозі чітко зазначена сума 287 гривень, куди входять оформлення і доставка.

Тетяна Іванівна пообіцяла розібратись і з цим питанням.

Повернула листоноша гроші за передплату на друге півріччя Надії Михайлівні Лісовій із Малої Дівиці Прилуцького району Чернігівщини. Мовляв, комп’ютер не пропускає. «Нічого подібного не було, — заперечила кореспондентові «СВ» завідувачка стаціонарного відділення цього населеного пункту Тетяна Станіславівна Цушко. — Це листоноша розраховувалась і не захотіла більше займатися передплатою. Але нехай передплатниця не переймається. Без «Сільських вістей» на друге півріччя вона не залишиться».

«Понад 60 років не розлучаюсь із улюбленою «Селяночкою», — пише до редакції Дмитро Федорович Захаров із Сабадаша Уманського району Черкащини. — Ще донедавна на пересувній пошті у нас працювали відповідальні люди. Але їх із невідомих причин звільнили. Прийшла інша бригада і відмовила мені у передплаті «СВ» на друге півріччя. Мовляв, це не їхня справа. Мимоволі народилися такі рядки: «Байдужість ранить душу, а ця потрійно їсть. Та хто ж в розвалі пошти суворо відповість?»

Фахівець відділу передплати Черкаської обласної філії Укрпошти пані Ольга запевнила редакцію, що газету за пільговим індексом чоловікові буде передплачено.

«Уже другий місяць у нашій пересувній пошті поміняли бригаду, скоротивши добросовісних працівників, — нарікає шанувальник «СВ» із села Пилиповичі Житомирського району Житомирщини Костянтин Дмитрович Захарчук. — Тепер приходить наша улюблена газета на 10-12-й день після її виходу».

Фахівець передплатного відділу Житомирської обласної філії Укрпошти пообіцяла навести лад із доставкою періодичних видань до села Пилиповичі.

Висловила своє невдоволення роботою поштовиків Півонія Миколаївна Головай із Салихи Білоцерківського району Київщини. «Поштовики геть знахабніли. За 28 травня «Сільські вісті» недодали. Моїй сусідці Лідії Іванівні Поліщук не принесли «Селяночку» за 21 травня».

Сподіваємося, що в Київській обласній дирекції Укрпошти оперативно відреагують, так як це зробили зі скаргою Івана Васильовича Вовка з Білої Церкви, котрому також не доставили окремих номерів нашої газети. Нині їх вручили передплатникові.

Скаржилися на недоставку деяких номерів «Сільських вістей» Ніна Прокопівна Григор’єва з Малої Павлівки Охтирського району Сумщини, Галина Миколаївна Коваленко з Іванівського Запорізького району Запорізької області, Тамара Дмитрівна Гапона з Кропивницького та Віктор Іванович Дальський із Харкова. Тільки після втручання редакції та працівників обласних філій Укрпошти газети вручили всім у повному обсязі.