Вівторок, 11 червня 2024 року № 24 (20068)
http://silskivisti.kiev.ua/20068/print.php?n=54151

Чому троянди не розпускаються?

ІНОДІ на деяких кущах троянд не розкриваються бутони — засихають, не встигнувши розпуститися. В чому причина такого явища? Їх може бути кілька.

Це і помилки у догляді за квітами, і несприятливі для культури погодні умови, і нашестя шкідників та ураження різними хворобами.

Аби встановити «діагноз», спробуємо розібратись.

Троянда — рослина досить примхлива, до відсутності квітнення у неї часто призводять погані погодні умови.

Через надлишок вологи після зливових дощів у ґрунті бракує кисню. Кисневе голодування спричиняє те, що коренева система троянди не може ввібрати з ґрунту воду і поживні речовини. Отже, рослина не отримує потрібних їй на першому етапі елементів живлення, відтак бутони (навіть ті, які досягли нормальних розмірів) розпуститися не можуть. Утім, у нинішню практично бездощову весну цей фактор навряд чи відіграє суттєву роль, особливо якщо після опадів напровесні ви розпушили ґрунт у пристовбурних колах.

Це світлолюбна культура, проте сонця має бути в міру. Якщо у спекотну пору вона буде безперервно перебувати під прямими сонячними променями, то це може негативно позначитися на квітуванні: бутони за таких умов виростають дрібними і не розпускаються.

Різкі коливання між нічною і денною температурою, що якраз і мало місце ще недавно, також не кращим чином впливають на троянди. Навіть якщо зовні формування бутонів відбувається нормально, вони часто не розкриваються або, розпустившись, швидко в’януть.

В’ялі бутони троянд врятувати вже не вдасться — їх потрібно видалити. Однак знизити негативний чинник невідповідних погодних умов і допомогти бутонам, які ще формуються, можна.

Загальна порада для тривалого дощового періоду — розпушіть ґрунт навколо кущів і вкладіть шар соснової кори. Цей матеріал швидко вбирає вологу, забираючи зайву.

Обробіть кущі силіплантом — хелатним добривом із кремнієм. Кремній поліпшує засвоєння рослиною інших елементів і підсилює їхню дію.

Доцільне позакореневе підживлення розчином борної кислоти (5 г препарату на 10 л води): воно посприяє утворенню нових бутонів і поліпшить якість квітування.

Якщо кущ посаджений на палючому сонці, то у спекотний період його слід захистити, скажімо, натягнувши над рослинами затіняючу сітку. Але найголовніше — давати трояндам удосталь пити. Коли ви не поливаєте кущі, а лише бризкаєте їх «хімією» від хвороб і шкідників, це все одно, що напихати хворого гіркими таблетками і не дати запити. За нестачі вологи бутони стають дрібними і поступово засихають. Якщо не вжити заходів, то може загинути весь кущ.

Однак! Надто часті й рясні поливи, особливо під час похолодання (за низьких температур рослини гірше вбирають вологу), призведуть до тих же наслідків, що й сильні дощі, — браку кисню у ґрунті і, як наслідок, втрати бутонів.

Як рятувати троянди від коливань температури повітря? Адже велика різниця між денними і нічними температурами може не лише призвести до того, що бутони на троянді не розпустяться, а й стати причиною розвитку різних захворювань. Значить, треба зміцнити імунітет рослини, піджививши під корінь комплексним мінеральним добривом (розведіть згідно з інструкцією). Також обробіть по листю розчином препарату епін: 1 мл на 1 л води.

Тепер про підживлення, позаяк проблеми у пору бутонізації може спричинити і неправильне внесення добрив. Для нормального формування квітки троянді необхідний цілий ряд макро- і мікроелементів, особливо калій, фосфор, бор і молібден. За умови їх сталої нестачі троянда буде погано утворювати бутони і почне їх скидати. Особливо це актуально для кущів, що ростуть на піщаних землях — найбідніших з усіх типів ґрунтів.

Аби квітнення нашої улюбленої декоративної культури було рясним, їй необхідно забезпечити збалансоване живлення протягом усього вегетаційного періоду. Не можна однозначно сказати, скільки разів потрібно удобрювати троянди протягом сезону, тому що це залежить від багатьох факторів: родючості ґрунту, віку і розміру куща, виду троянд, стану рослин тощо. Однак зазвичай для нормального росту і квітнення троянді потрібно не менше п’яти підживлень: із настанням весни, у період активного зростання кущів, на етапі бутонізації, у період квітнення і наприкінці літа. Лише за умови повноцінного живлення рослина нормально розвиватиметься, й у неї вистачить сил для формування квіток.

Хвороби і шкідники є ще однією причиною, яка може призвести до того, що бутони на троянді припинять розпускатися.

З великої кількості захворювань, яким піддається королева квітів, до проблем, пов’язаних із бутонами, належать такі: борошниста роса; чорна плямистість; сіра гниль; несправжня борошниста роса.

Захворювання троянд найчастіше бувають зумовлені підвищеною вологістю, надмірно високими або, навпаки, низькими температурами, недотриманням норм унесення добрив або інфікованим посадковим матеріалом. За перших ознак хвороби видаліть уражені частини рослини і обробіть кущі відповідним фунгіцидом.

Зі шкідників спричинити відсутність квітнення у троянд можуть такі комахи: попелиці; трипси; трояндові пильщики. Найчастіше вони нападають на ослаблені хворобою або неправильним доглядом кущі. Аби вчасно ви­явити шкідника, регулярно оглядайте рослини: листові пластинки, зокрема й нижній їхній бік, стебла і бутони. За перших ознак появи комах обробіть кущі інсектицидами широкого спектра дії, наприклад актарою або іскрою.

Троянда — рослина не для ледачих: вимагає до себе уваги і потребує постійної турботи. Однак за працю на вас неодмінно чекає винагорода — неймовірної краси квіти і їхній неповторний аромат. Заради цього варто старатися!