Вівторок, 11 червня 2024 року № 24 (20068)
http://silskivisti.kiev.ua/20068/print.php?n=54153

До баклажанів особливий підхід

ГОСПОДАРІ, які вирощують баклажани, знають, яким іноді примхливим і проблематичним може бути це заняття.

Баклажан — смачний і корисний овоч. Його маринують, консервують, із ним роблять салати, заморожують на піцу, готують з іншими овочами.

Утім, ця культура не буде рости на невідповідному ґрунті, у неправильно обраному місці або за відсутності поживних речовин. Також рослині необхідна помірна кількість сонячного світла, а не його над­лишок. Якщо відразу після посадки на розсаді жовтіє листя, значить, для неї не створили належних умов. Не вирішуючи проблеми пожовтіння листя, можна втратити весь урожай. Якщо ж удатися до відповідних заходів вчасно, то розсада відновиться і продовжить зростання. Спершу слід визначити причину пожовтіння листя у баклажанів.

Недостатньо поживний, виснажений ґрунт. На такій ділянці баклажани не будуть добре рости і рясно родити. Першою ознакою відсутності важливих мінералів є пожовтіння нижніх листочків на розсаді. Головною складовою будь-якого ґрунту має бути азот, завдяки якому всі мінерали і елементи рівномірно розподіляються.

Важливо регулярно вносити органічні або мінеральні добрива, при цьому строго виконуючи інструкцію і не перебільшуючи норму, інакше можна завдати шкоди кореневій системі.

Баклажани дуже зле реагують на посуху. Це одразу позначається по зовнішньому вигляді рослини, яка в’яне, а згодом жовтіють листочки. Тож треба організувати регулярний, але не надмірний полив.

Хоч баклажан є теплолюбною культурою, однак прямі сонячні промені можуть виявитися згубними для нього. Оптимальним місцем для посадки є злегка притінена ділянка без потрапляння на неї прямих сонячних променів. Якщо такої можливості нема, слід більше поливати рослини і мульчувати ґрунт.

Баклажани піддаються багатьом захворюванням, тому потребують обробок і обприскування. Перший раз обприскування треба провести після висадження розсади. Другий раз — перед цвітінням.

Не можна поливати баклажани холодною водою. Коренева система цієї культури дуже чутлива, тому потребує поливу водою, нагрітою на сонці.

Гарному врожаю баклажанів сприяє вчасне розпушування ґрунту та підживлення. Для цього можна змішувати верхній шар із добривами. Неодмінно слід збагачувати ґрунт мінеральними речовинами — кальцієм, магнієм, азотом і фосфором протягом усього періоду росту.