I смачно, і корисно Інна ДМИТРЕНКО, гематолог. СОЧЕВИЦЯ є однією з найкращих рослин, здатних швидко знижувати високі рівні холестерину й цукру в крові. Тож у харчуванні рекомендую замінити популярні гарніри у вигляді картопляного пюре або вареного білого рису на сочевицю. Цей вид бобових набагато корисніший для серцево-судинної системи. За твердженнями вчених, сочевиця містить велику кількість фолієвої кислоти, рослинного білка, клітковини — цей комплекс активізує зменшення рівня холестерину. Виявлено: одна щоденна порція сочевиці може досить швидко знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (так званий «поганий» холестерин) на 5 відсотків. Крім того, вона вирізняється великою кількістю білка та клітковини — це уповільнює засвоєння, а водночас гальмує вивільнення цукру. Споживання цього продукту може знизити вміст глюкози в крові до 35 відсотків. Сочевицю готувати швидко: від 15 до 40 хвилин залежно від сорту. Червону найшвидше, зелену трішки довше, коричневу найдовше. Але всі види сочевиці смачні й здебільшого добре засвоюються. Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з лікарем. |