Жінкам, яким за 50 Марія ВАНДА, сімейний лікар. У ЦЮ ПОРУ особливо важливу роль починає відігравати кишківник. Фахівці біотехнологічної компанії ВІОМЕS дослідили кишкові бактерії 2000 осіб, старше 50 років. Експерти констатують, що з віком змінюється бактеріальний склад кишківника: не тільки зменшується кількість кишкових бактерій загалом, а й менш різноманітними стають штами бактерій. Виявляється, якщо корисні й шкідливі бактерії в кишківнику не збалансовані, може посилитися запалення, що підвищує ризик стоншення кишкової стінки. Це своєю чергою сприяє захворюванням і процесам старіння: ослабленню імунної системи, руйнуванню м’язів і зниженню когнітивних здібностей. Тому експерти радять після 50 років зміцнювати здоров’я, домагаючись сильної, з належним функціонуванням кишкової флори. У цьому допоможуть правильне харчування, вживання пробіотиків (квашені овочі, кисломолочні продукти, а також аптечні препарати), фіточаї з ромашки, кропу, кмину, льону тощо. Важливо правильно харчуватися. Особливо корисна середземноморська дієта, основана на використанні великої кількості фруктів, овочів і свіжої зелені, а також високоякісних олій, вживанні більшої кількості риби й помірної — м’яса. Для зміцнення здоров’я кишківника також корисні горіхи та ферментовані продукти, насамперед квашена капуста або кефір. Жінкам віком за 50 корисно залишатися активними. Наукові дослідження показують, що люди, які курять і не займаються спортом, старіють особливо швидко. Потрібно здійснювати хоча б одну тривалу прогулянку на день. Ще одна порада вчених для цієї категорії жінок — практикувати вправи на рівновагу та гнучкість. А також спати по сім-вісім годин на добу. Важливе для нашого здоров’я і спілкування. Щирий сміх, який виникає в розмові з друзями, викликає в організмі підвищення рівня нейромедіаторів — так званих гормонів щастя. Як показали наукові дослідження, при цьому в мікробіомі кишківника поліпшується показник різноманітності бактерій. Учені вважають, що контакти з людьми, близькі й довірливі стосунки вкрай позитивно впливають на мікробіоту кишківника. Підтримуйте зв’язок із близькими якомога частіше. |