Вівторок, 25 червня 2024 року № 26 (20070)
http://silskivisti.kiev.ua/20070/print.php?n=54192

Ринок праці та мобілізація

Підготувала
Марина ТІШКОВА.

Посилення мобілізації стало одним із чинників кадрового дефіциту в різних галузях. До яких заходів нині вдаються на ринку праці, аби ситуація поліпшилась?

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ опитування Мін­економіки, 67% представників бізнесу назвали головною причиною нестачі кадрів мобілізацію, 54% — виїзд населення за кордон, 36% — неконкурентну заробітну плату. В деяких сферах доступне бронювання працівників, отож це дає компаніям шанс поповнити штат. Адже й шукачі роботи можуть вважати це однією з переваг поряд із зарплатою.

Відповідно до рішення уряду, бронювання визначеної частки працівників надане підприємствам, установам та організаціям, які виконують мобілізаційні завдання (замовлення), виробляють товари і надають послуги, необхідні для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань; які є критично важливими для оборонно-промислового комплексу (ОПК) і для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період; які входять до паливно-енергетичного комплексу. Не мобілізовують також держслужбовців категорії «А», голів обласних, районних рад, очільників сіл, селищ і міст. Списки військовозобов’язаних, які підлягатимуть бронюванню на конкретному об’єкті, затверджує Міноборони.

Ідуть у ногу з часом і портали з пошуку роботи. Зокрема, на Work.ua створили окремий розділ із вакансіями, за якими передбачена можливість бронювання. Наразі невідомо, чи на такі оголошення частіше відгукуються шукачі порівняно зі «звичайними», оскільки спеціального опитування не проводилося. При цьому число пропозицій роботи із позначкою «бронювання» досить велике: станом на 5 червня — понад 3000.

Найбільше таких вакансій є у нижчезазначених категоріях: робочі спеціальності, виробництво — 1027; логістика, склад, зовнішньоекономічна діяльність — 719; сфера обслуговування — 433; роздрібна торгівля — 425; транспорт, автобізнес — 369. Понад 200 пропозицій оголошено у сферах продажів та закупівель, будівництва і архітектури, медицини та фармацевтики.

Шукають працівників із можливістю бронювання і машинобудівні підприємства, виробники БПЛА. Наприклад, у Києві потрібні збиральники FPV-дронів. Вимоги до кандидатів такі: вміти користуватися ручним та електроінструментом, працювати з паяльною станцією, читати й розуміти технічні схеми, креслення та специфікації. Зарплату обіцяють на рівні 30-40 тис. грн. Бронюють також пекарів, формувальників тіста, працівників хлібо­комбінатів.

Компанія «Нова пошта» шукає працівників у різних містах на посади експедитора, оператора поштового відділення, вантажника. Логістичні компанії у Львові пропонують можливість бронювання для далекобійників на міжнародні рейси та водіїв-експедиторів по області з вимогою наявності прав відповідної категорії і біометричного закордонного паспорта.