Вівторок, 2 липня 2024 року № 27 (20071)
http://silskivisti.kiev.ua/20071/print.php?n=54219

  • Неоголошена війна

Озброїти Україну до зубів

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПЕРШІ дебати перед виборами президента відбулись у США. Участь у дискусії взяли чинний лідер країни Джо Байден та його попередник Дональд Трамп. Окрім внутрішніх питань, обговорення яких зайняло більшість часу, Байден і Трамп висловилися щодо війни в Україні, очільника кремля путіна, конфлікту на Близькому Сході, ще й про вік посперечалися (Байдену — 81, Трампу — 78).

Коментуючи так званий мирний план російського керівника, експрезидент заявив, що умови путіна неприйнятні. При цьому Трамп наголосив, що війна в Україні є наслідком неспроможності Байдена як президента, а також повторив, що в разі перемоги на виборах він зможе закінчити її ще до свого вступу на президентську посаду.

«Україна не виграє цієї війни. У них закінчуються люди, у них закінчуються солдати. Вони втратили так багато людей. Вони втратили ці величні міста із золотими тисячолітніми куполами — і все через нього (Байдена. — Ред.) та дурні рішення, які він ухвалив. Росія ніколи не напала б, якби я був президентом», — безапеляційно сказав Трамп. Відповідну заяву він зробив і напередодні дебатів в ефірі подкасту AlIn: «Байден говорив протилежне тому, що, я думаю, він мав би говорити. Речі, які він говорив і досі говорить, — божевільні».

На думку Трампа, широкомасштабне вторгнення росії спровокували саме наміри України приєднатися до НАТО: «Я вже 20 років чую, що, якщо Україна піде в НАТО, це буде реальною проблемою для росії. Я чув це довгий час. Я думаю, що саме тому ця війна почалася... Байден постійно говорив неправильні речі, й одна з них: він сказав, що Україна піде в НАТО... Коли я чув, як він говорить, я думав: цей хлопець почне війну».

При цьому Трамп укотре акцентував, що війна не почалася б, якби він залишився при владі: «Чотири роки ніхто навіть не говорив, що росія піде на Україну. Цього ніколи не сталося б. Росія не збиралася нападати на Україну. Щойно я пішов, вони почали шикуватися біля кордонів. І я подумав, що путін робить це з метою переговорів. Тоді несподівано вони напали».

Джо Байден своєю чергою коментарі Трампа стосовно війни в Україні назвав «дурницями». Чинний президент США заявив, що у разі припинення допомоги Україні путін не зупиниться: «Далі буде Польща, білорусь, країни НАТО… Він (Трамп. — Ред.) не розуміє, про що говорить».

Треба зазначити, що під час теледебатів обидва кандидати політкоректністю не відзначалися, дозволяючи собі обзивати опонента лайливими словами на кшталт «невдаха», «лох», «лузер» тощо. І це їх не прикрашало.

Байден висловив певність, що обрання президентом Трампа призведе до Третьої світової війни: «Якщо ви хочете Третю світову війну, дозвольте йому перемогти». Трамп відповів Байдену подібним звинуваченням, стверджуючи, що «ми ближче до Третьої світової війни, ніж будь-хто може собі уявити».

За результатами опитування CNN, 67% глядачів визнали, що республіканець Трамп переграв чинного президента, 33% вважають, що краще виступив демократ Байден.

За даними кількох ЗМІ, в Демократичній партії виступ Байдена на дебатах із Трампом сприйняли переважно негативно. Під час дебатів голос американського лідера часто був хрипким, що Білий дім пізніше пояснив застудою. Також часом Байден втрачав хід думки або не міг чітко сформулювати її. «Катастрофа», «провал», «жахливо» — такими словами чимало однопартійців Джо Байдена оцінили його виступ. У виданні The Atlantic взагалі вийшла стаття з дуже промовистим заголовком «Час піти, Джо».

Через провальний виступ на дебатах представники та прихильники Демпартії обговорюють заміну Байдена у виборчому списку. Сам чинний лідер визнав, що був не на висоті, проте про можливість заміни нічого не сказав.

Нагадаємо: наступні дебати між двома кандидатами заплановані на 10 вересня. А чергові президентські вибори у США відбудуться у вівторок, 5 листопада 2024 року. Водночас пройдуть вибори до обох палат Конгресу — Палати представників і третини Сенату. Тобто певний час для корегування своєї політики, щоб нейтралізувати негатив, у демократів ще є. А результати перших дебатів кандидатів ще ні про що остаточно не свідчать. Тож у США, а з ними й у багатьох країнах світу, зокрема й в України, все попереду.

В цьому контексті цікавою є інформація агентства Reuters, яка з’явилася напередодні дебатів Байдена з Трампом. Ідеться про план закінчення війни в Україні, який розробили радники Дональда Трампа з питань безпеки Кіт Келлог і Фред Флейц. Зрозуміло, що цей план може бути втілений у життя тільки в разі перемоги їхнього шефа на президентських виборах.

Сенс цього плану двома реченнями пояснив радник Келлог (генерал-лейтенант у відставці): «Ми говоримо українцям: ви повинні сісти за стіл переговорів, і якщо ви не сядете за стіл переговорів, підтримка з боку Сполучених Штатів припиниться. А президенту росії володимиру путіну: ви повинні сісти за стіл переговорів, а якщо ви не сядете за стіл, то ми дамо українцям все необхідне, щоб вбити вас на полі бою».

За словами радника Флейца (колишній аналітик ЦРУ), план не передбачає формальних поступок України в питанні територій. Проте москву можуть «зацікавити», відклавши на тривалий час обіцянку щодо членства нашої країни в НАТО.

«Наше занепокоєння викликає те, що ця війна перетворилася на війну на виснаження, яка вб’є ціле покоління молодих людей», — сказав Флейц. Обидва радники погоджуються з тим, що для досягнення тривалого миру Києву потрібні додаткові гарантії безпеки. А ключовим елементом цього, припустив Флейц, буде, ймовірно, «озброєння України до зубів».

Є свої пропозиції з розв’язання проблеми і у чинної влади. Їх напередодні дебатів оприлюднив помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О’Браєн: «Коли я говорю про стратегію успіху України зараз, ідеться про те, що потрібно зупинити спроби росії прорватися на сході. І це перший крок до успіху». За його словами, він передбачає позбавлення росії можливості використовувати її вогневі рубежі та заважати Україні відновлювати економіку.

Цього, вважають у Держдепі, можна досягти достатнім забезпеченням українців засобами ППО та іншими видами озброєння, аби вони могли вести свою боротьбу впродовж тривалого періоду. «Тоді виникає момент, коли росія має задуматися, чи може вона продовжувати далі».

Отакий от «розклад» на сьогодні. Ну а як буде далі, побачимо.