Вівторок, 2 липня 2024 року № 27 (20071)
http://silskivisti.kiev.ua/20071/print.php?n=54233

  • На зв’язку — Одещина

Очікується торішня врожайність

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

У ПІВДЕННИХ районах краю стартували жнива. Попри складнощі, викликані війною, аграрії вчасно провели технологічні операції із догляду за рослинами, що дає підстави сподіватись на врожай, не нижче минулого року, коли область зібрала 4 млн тонн зерна. Станом на сьогодні аграрії Білгород-Дністровського, Ізмаїльського та Болградського районів отримують урожай гороху понад 20 ц/га, ячменю — 32 ц/га. Зазначимо, що площа ранніх зернових та зернобобових культур цього року становить 820, 7 тис. га, в тому числі: озима пшениця та тритикале займають 556, 6 тис. га, озимий ячмінь — 172,2 тис. га. Решта — ріпак, горох, жито та інші ранні культури.

Амаранту такий клімат підходить

ЗА РАХУНОК основних посівів та поукісних і пожнивних в регіоні побільшає посівів амаранту. Його вегетативна маса годиться для силосу, трав’яних гранул та отримання комерційного пектину. Зерно йде на крупи, з яких можна готувати каші, що мають приємний горіховий присмак і дещо нагадують булгур. А ще насіння амаранту використовують на випічку, салати, десерти.

Під маркою «Вироблено в Україні»

ДО ДЕРЖАВНОГО реєстру індустріальних парків внесено компанію з Одещини. Йдеться про індустріальний парк «Р-33», створення якого ініціювала Куяльницька сільська рада. На площі 10 га будуть розташовані промислові об’єкти із металообробки та виготовлення металевих виробів, електричного устаткування, харчової промисловості, виробництва транспортних засобів та ремонту і монтажу машин. Це дасть змогу створити близько 500 нових робочих місць. Уся продукція матиме марку «Виготовлено в Україні».

Скандал із генераторами

ПРАВООХОРОНЦІ відкрили кримінальне провадження щодо генераторів, які Одеса отримала як гуманітарну допомогу, а вони опинилися на автомийці, в ресторані та вдома у посадовців мерії. Санкція ч. 4 ст. 191 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років і права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Слідство загалом вилучило 15 генераторів, іще 29 зберігаються у КП «Одеське електротехнічне експлуатаційно-монтажне підприємство» та не використовуються.

Морський внесок до бюджету

ЗАВДЯКИ морському коридору, що став можливим у результаті успішних дій ЗСУ, стає дедалі більшим дохід держави. Ось і знаменита компанія Maersk суттєво нарощує контейнерні перевезення між Україною та Румунією. Згодом рейси почнуть відправляти в Україну з Єгипту та Туреччини. І додати тут можна ще кілька важливих слів: «Слава ЗСУ, слава Україні!».

Маленькі... Але на 130 тисяч!

У СЕЛІ Зарічне Одеського району правоохоронці викрили жителя, який здійснював браконьєрське полювання на річці Дністер. Чоловік використовував незаконні знаряддя для вилову раків, завдавши державі збитків на понад 130 тисяч гривень. Відповідні відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 1 статті 249 Кримінального кодексу України. Чоловіку загрожує штраф від 17 до 51 тисячі гривень або обмеження волі до трьох років.

Слідкуймо за здоров’ям

ЗА ДАНИМИ Одеського обласного центру контролю та профілактики захворювань, протягом тижня в Одесі за попередніми діагнозами зареєстровано п’ять випадків захворювання на кашлюк, усі у дітей. Зазначається, що у вогнищах інфекційних захворювань проводиться комплекс профілактичних і протиепідемічних заходів. Є випадок кору у дорослої людини та десятки випадків захворювань, пов’язаних із вживанням готових домашніх страв із порушенням технології приготування і зберігання, немитих ягід, овочів і фруктів, м’ясних і молочних продуктів, придбаних на ринках.

Врятували полоза

ПЕРЕХОЖІ побачили у Шампанському провулку щось схоже на гадюку, яка потрапила в біду — застрягла у металевій сітці, травмувалася та не могла вибратись самотужки. Вони зателефонували директору Одеського зоопарку Ігореві Бєлякову і вислали фото плазуна. Керівник закладу, який спеціалізується на холоднокровних, пояснив людям, що це сарматський полоз і він неотруйний, та попросив не завдавати шкоди цьому червоно-книжному представнику тваринного світу. Наразі полоза лікують від порізів сіткою. «Як одужає, випустимо у природу. Ми щиро дякуємо усім небайдужим людям!» — зауважив Ігор Бєляков.