Архів
Вівторок,
9 липня 2024 року

№ 28 (20072)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Готуємо, коли нема електрики

ВІДСУТНІСТЬ електроенергії завдає неабияких прикрощів при приготуванні страв, та ще й коли катма газу. Та є варіанти, за яких варити кашу не потрібно зовсім.

Найбільш розповсюджена крупа — гречка — не потребує варіння. Достатньо залити її окропом, додати трохи солі та цукру за смаком, а також сухофрукти або горіхи. Накрити кришкою, укутати рушником і залишити настоюватися на 2-3 години. Можна залити гречку кефіром кімнатної температури, додати трохи меду, кориці чи ванілі та залишити на ніч у прохолодному місці, скажімо, у погребі. Вранці ви матимете неймовірно смачний сніданок.

Не обов’язково варити вівсянку. Залийте вівсяні пластівці окропом, додайте сіль, цукор, сухофрукти або горіхи. Накрийте кришкою, рушником і дайте 10-15 хвилин настоятися. Або змішайте вівсяні пластівці з йогуртом, кефіром чи молоком, додайте мед, ягоди або сухо­фрукти. Залиште у прохолодному місці на ніч.

Перлову крупу також можна не варити, а тільки залишити настоюватись у воді. Важливо дотриматися пропорції — 1:3 або 1:4. Додайте дещицю солі, спецій, сухофрукти. Накрийте кришкою, укутайте і залиште настоюватися на 6-8 годин, краще на ніч. Можна приготувати перловку в термосі. Залийте її окропом, додайте сіль і спеції. Цей варіант ідеально підходить для людей, які багато часу проводять у дорозі.

Для приготування каші з кус-кусу потрібно залити крупу окропом, додати сіль та оливкову олію. Можна покласти овочі, трохи приварене м’ясо, спеції. Далі все те саме: накриваєте кришкою і даєте настоятися 20 хвилин. Також можна залити кус-кус теплим бульйоном, присмачити сіллю, спеціями. Накрийте кришкою та залиште настоятися на 20 хвилин.

Манну крупу слід залити холодним молоком, додати цукор, сіль, ванілін. Накрийте кришкою, і хай постоїть 15-20 хвилин. Є й інший метод — залийте манну крупу йогуртом або кефіром кімнатної температури. Настоюватися в такому разі вона має близько півтори години.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку, зокрема, проведемо лікбез для початківців про мінеральні добрива. Якщо нема досвіду і бодай базових знань, то легко заплутатися в морі сучасних назв різних хімічних сполук. Та нам же хочеться хоч чимсь допомогти рослинам, мати більший урожай, от і сиплемо-ллємо ту поживу, часто-густо безсистемно. Це може виявитись як благом, так і шкодою. По-перше, багато чого залежить від того, який у вас сам по собі ґрунт. По-друге... А по-друге, по-третє і решту питань обговоримо в наступному випуску.

Багато господинь кохаються у квітах і навіть попри городні клопоти повсякчас намагаються щось удосконалити у своєму горідчику. Жіночки хваляться одна поперед одною декоративними культурами та як їх краще вирощувати: та просапує, щоб ґрунт був чистим, інша мульчею встеляє, аби було менше клопоту і рідше поливати, а ще хтось створює цілі квіткові «килими» під основними насадженнями, тими ж трояндами, скажімо. А з чого ж «зіткати» такий килим? Запропонуємо варіант.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове