Вівторок, 9 липня 2024 року № 28 (20072)
http://silskivisti.kiev.ua/20072/print.php?n=54242

Дослівно

Сергій Гайдай, політолог.

Повномасштабна війна дала можливість команді Президента прибрати хай і не завжди ефективну, але все ж реальну систему противаг і стримувань, що утворилася в Україні після 2014-го. Нині ж нема незалежного уряду, а парламент — формальний орган, де без дискусій і поправок підписують закони, які «спускає» Офіс президента. На одній із пресконференцій Зеленського здивувало запитання, чи потрібен зараз уряд національної єдності. Відповів, що має п’ятьох ефективних менеджерів і більше йому ніхто не потрібен.

Те, що Зеленський після п’яти років каденції продовжує залишатися на чолі країни, створює ризики. Перший — українське суспільство. Влада, ухвалюючи закон про мобілізацію, фактично каже, що ми будемо відловлювати вас будь-де, а чиновники і силовики матимуть броню.

Триває рекет бізнесу. Команда Зеленського робить те саме, що робили «регіонали». І це створює ризик нового соціального вибуху. А бунт під час війни — це кінець держави.

Ще один ризик — союзники. На початку повномасштабного вторгнення для всього світу постала картина: вільнолюбна нація, яка хоче в Європу, бореться з фашистським режимом путіна. Проте нині всі бачать українську владу з її корупцією та згортанням демократії. То навіщо допомагати маленькому авторитарному режиму, що бореться з великим авторитарним режимом?

У цій ситуації покладатися можна лише на громадянське суспільство, яке повсякчас рятувало Україну. Дуже сподіваюся, так станеться й у нинішніх надскладних умовах.