Вівторок, 9 липня 2024 року № 28 (20072)
http://silskivisti.kiev.ua/20072/print.php?n=54258

  • Футбол

Визначились півфіналісти

Микола МОТОРНИЙ.

НА ЧЕМПІОНАТІ Європи-2024 настає черга півфіналів. На вихід до цього етапу претендували вісім найсильніших збірних Європи. Чвертьфінальні поєдинки були розподілені на два ігрові дні — 5 та 6 липня.

Перший півфіналіст визначився в парі Іспанія — Німеччина. Поєдинок за участі господарів Євро-2024 відбувся у Штутгарті. У неймовірному за драматургією матчі перемогу вирвала іспанська збірна. Основний час закінчився із рахунком 1:1, у додатковий команди билися так, що, здавалося, серії пенальті не уникнути. Та фортуна була на боці іспанців: на 119 хвилині Меріно головою ефектно замкнув передачу Ольмо та вивів збірну Іспанії у півфінал.

Суперник Іспанії визначався у протистоянні Португалії та Франції. Основний та додатковий час команди зіграли внічию 0:0. Доля путівки вирішилася в серії пенальті. Точнішими були французи, які здобули путівку до півфіналу.

Третім півфіналістом європейського чемпіонату стала збірна Англії, вигравши у команди Швейцарії, що сенсаційно вибила у 1/8 фіналу з турніру переможців Євро-2020 збірну Італії, яка вперше з 2004 року не братиме участі у півфіналі. Англійці дотягли гру до серії пенальті, затим жодного разу не схибили з позначки, а воротар англійської збірної Пікфорд взяв удар суперника. У підсумку рахунок 5:3, і родоначальники футболу продовжують боротьбу за «золото».

Останній півфіналіст визначився у матчі Нідерланди — Туреччина. Вольову перемогу із рахунком 2:1 здобули нідерландці і вийшли у півфінал.

Півфінальні матчі:

9 липня, 22:00: Іспанія — Франція (Мюнхен);

10 липня, 22:00: Нідерланди — Англія (Дортмунд).

Фінальний матч відбудеться 14 липня у Берліні на Олімпійському стадіоні.