Вівторок, 9 липня 2024 року № 28 (20072)
http://silskivisti.kiev.ua/20072/print.php?n=54260

Крапельний полив своїми руками

ПОВІТРЯ, світло та живлення — основні чинники, які забезпечують повноцінний розвиток рослин. Однак є ще один не менш важливий фактор, необхідний для їхнього виживання і розвитку, — це вода. Правильно організований полив — невід’ємна складова у вирощуванні городини та садовини.

Крапельний полив є високо­ефективною системою поливу, що має низку переваг порівняно з традиційними методами. Він забезпечує рослини оптимальною кількістю води, мінімізуючи її витрати та забезпечуючи рівномірний розподіл вологи.

На відміну від поливу за допомоги розпилювачів або шлангів крапельна система доставляє воду прямо до коріння рослин, що гарантує максимальне використання вологи останніми. При цьому мінімізуються втрати вологи через випаровування та змивання, що значно заощаджує воду у порівнянні з традиційними способами поливання.

Якщо ви вирішите зробити крапельний полив, то позбавите себе необхідності вручну носити воду. Ви зможете більше уваги приділяти іншим необхідним справам у садку й на городі.

До того ж крапельний полив забезпечує рівномірне розподілення води по всій площі ділянки. Рослини отримують однакову кількість вологи, що сприяє їхньому росту та розвитку.

Самостійний монтаж системи крапельного поливу дає повний контроль над зволоженням у вашому саду або на городі. Можна налаштувати індивідуальні параметри поливу для різних ділянок садка або для різних видів рослин. Це дає змогу адаптувати полив до потреб конкретних культур.

Окрім цього, до системи крапельного поливу легко додати добрива, щоб забезпечити ще й підживлення.

Крапельний полив нескладна конструкція, його можна облаштувати самотужки.

Для системи крапельного поливу необхідно придбати таке обладнання: трубки для крапельного поливу; крапельні стрічки чи форсунки; конектори та фітинги для трубок; насос і регулятор тиску; таймер для автоматичного управління поливом.

Перед тим як узятися за монтаж крапельного поливу, слід спланувати, де ви хочете встановити систему. Зобразьте схему, що вказує на розміщення рослин, трубок і форсунок. Врахуйте особливості вашого садка або грядок та відстані між рослинами.

Джерелом забору води може бути центральний водопровід, свердловина з насосом, колодязь із занурювальним насосом або просто накопичувальна ємність із водою, наприклад бочка, піднята на рівні 1,5-2 метри над поверхнею землі. Для поповнення води в ємності можна використовувати той же насос у колодязі або центральний водопровід, достатньо встановити в бочці клапан із поплавком, який буде спрацьовувати після наповнення бочки.

На виході з накопичувальної ємності бажано встановити сітчастий чи дисковий фільтр очищення, адже в бочці поступово накопичуватиметься сміття, яке потраплятиме у краплинні стрічки і з часом може закупорити їх. У будь-якому разі потрібно дивитися на якість води: якщо вона чиста, скажімо, зі свердловини, то фільтр може й не знадобитися.

А тепер розпочинаємо безпосередньо збірку системи крапельного поливу для садка чи городу. Біля ділянки для поливу встановлюємо накопичувальний бак. Затим для регулювання подачі води в бак потрібно врізати вентильний кран, підключити сітчастий фільтр. Далі йде шматок шланга, до якого приєднуємо магістральну трубу (32 мм) або однакові відрізки шланга на 3/4 дюйма, довжина відрізків має відповідати ширині міжрядь посаджених рослин. Між відрізками труби у нас будуть трійники, до яких ми під’єднуємо крани для регулювання подачі води і краплинні стрічки.

Замість трійників можна використовувати цілу трубу або шланг і стартконектори для підключення крапельних стрічок. Для цього у шлангу потрібно зробити отвір, вставити конектор і закрити ущільнювальною гайкою. Конектор краще брати з краником, яким легко додатково регулювати подачу води до крапельної стрічки.

До кранів приєднуємо краплинні стрічки. На основі схеми встановлюємо крапельні стрічки чи форсунки у потрібних місцях. Крапельні стрічки можна розташувати вздовж рядів рослин, а форсунки — безпосередньо біля основи кожного дерева, куща тощо.

Краплинні стрічки на кінцях потрібно заглушити, для цього стрічку загинаємо і зафіксовуємо.

Тепер потрібно наповнити бак водою і відрегулювати краном інтенсивність подачі води. Слід розрахувати тривалість поливу, час, необхідний для повного зрошення городу. За аналогічною схемою монтується система поливу під водопровід або насос, тільки треба додатково на вході встановити редуктор тиску, щоб не пошкодити краплинних стрічок. Якщо запланований автоматичний полив, то підключаємо насос до системи крапельного поливу. Встановлюємо регулятор тиску для забезпечення стабільного потоку води.

Перевіряємо систему на протікання. Після збирання крапельного поливу проводимо тестове поливання і перевіряємо наявність протікань або неправильний розподіл води. Усуваємо будь-які проблеми до остаточного запуску системи.

Слід переконатися, що тиск у системі відповідає вимогам рослин. Надто високий тиск може призвести до прориву трубок, а надто низький — до нерівномірного поливу.

Необхідно регулярно перевіряти та обслуговувати систему; видаляти засмічення, замінювати зношені деталі та обслуговувати насоси і форсунки. Тільки тоді система крапельного поливу завше залишатиметься у хорошому стані, а значить, прослужить вам довгі роки.