Вівторок, 9 липня 2024 року № 28 (20072)
http://silskivisti.kiev.ua/20072/print.php?n=54261

Управа на надокучливу білокрилку

КОЛИ Б не була посаджена капуста, на ній тут як тут з’являється білокрилка. Це біла ніжна мошка, яка живе під капустяним листком і дружно злітає, якщо його зачепити. Цю мошку потрібно проганяти, інакше вона зіпсує увесь урожай.

Метелик-шкідник любить вологу, і йому вельми комфортно за температури повітря 24-26ОС: він тоді дуже швидко розмножується. Сидить білокрилка здебільше під листям капусти; дорослі комахи харчуються соками з нижнього листка. Після цього капуста жовтіє, на ній з’являються чорні плями, а сама головка починає погано рости і стає непридатною в їжу. Крім того, біла мошка здатна переносити інші захворювання, які потім важко лікувати.

Шкодить білокрилка не тільки капусті — від неї страждають томати, огірки, кабачки, перець, баклажани, салати, селера, садові квіти. Боротися зі шкідником потрібно починати, щойно ви його помітили: тоді це буде простіше і можна обійтися без «хімії». Попервах спробуйте знищити її народними методами.

Білокрилка підступна своєю здатністю звикати до того, що, по суті, має її вбивати. Часті випадки, коли розчин, приготований за рецептом, який використовував сусід, у вас уже не діє. Тому слід вдаватися до застосування різних засобів. Пропонуємо вашій увазі кілька перевірених рецептів, аби було з чого вибрати і за потреби спробувати щось інше. Не забувайте, що це не «хімія», тому один раз може і не спрацювати — обробку слід буде повторювати з періодичністю раз на п’ять днів або в міру появи комах.

То ж як боротись із білокрилкою? Ось рецепти:

t змішайте 100 мл рідкого мила, 100 мл соняшникової олії, 1 ст. ложку соди, пів літра молока і 5 л води та обробіть листки з усіх боків;

t подрібніть (натріть на тертці або пропустіть через блендер) 100 г очищених зубків часнику, залийте їх пів літра води і дайте настоятися п’ять-шість днів. 5 мл отриманого настою розведіть в 1 л води й обприскайте уражені рослини;

t в 1 л води додайте 40 г мила, 1 ч. ложку йоду і 2 ч. ложки соди, все перемішайте і доведіть об’єм чистою водою до 10 л, капусту обробляйте відразу ж;

t 2-3 ст. ложки сухої трави полину залийте 1 л води, настоюйте два дні, або 3-4 ст. ложки сухої подрібненої трави деревію залийте 1 л води і дайте настоятися дві-три доби;

t дві гіркі перчини залийте водою та дайте настоятися три дні, процідіть, додайте у суміш половину шматка дігтярного мила, 1,5 л молока, 100 г олії, 15 л води, все добре перемішайте (сюди можна також додати дві пачки (80 г) біопрепарату «Актофіт»).

Однак якщо на ділянці шкідник устиг розповсюдитися, то такі заходи перестають бути ефективними. За сильного зараження насаджень застосовують потужні біологічні та хімічні засоби.

Проти білокрилки дієві такі препарати:

«Актеллік» — популярний інсектицид із додатковою акарицидною дією ефективно бореться з білокрилкою на всіх видах садових культур.

«Актарофіт» — біологічний препарат на основі продуктів життєдіяльності ґрунтових грибків; можна застосовувати за дві доби до збору врожаю.

«Актуал» — контактно-кишковий інсектицид проти комах, який використовується в особистих та фермерських господарствах.

«Альфа-Супер» — високоефективний препарат проти шкідників, що згубно діє не тільки на дорослих комах, а і на яйця шкідників.

«Вертімек» — потужний інсектоакарицид для захисту рослин у садку і на городі від білокрилки та інших листогризучих і сисних комах.

«Актара» — надійний системний інсектицид із високою швидкістю дії і тривалим захисним ефектом; годиться як для обприскування, так і для поливу рослин.

«Фітоверм» — відомий біопрепарат, ефективний проти білокрилки, не призводить до накопичення шкідливих речовин у плодах і листках рослин.

Усі препарати слід застосовувати суворо за інструкцією, захищаючи шкіру обличчя і рук маскою та гумовими рукавичками. Обробка насаджень проводиться у суху погоду не менш ніж за 4-8 годин до прогнозованих опадів. Найкращий час для обприскування — ранкові й вечірні години, щоб робочий розчин якомога довше залишався на листі.