Вівторок, 9 липня 2024 року № 28 (20072)
http://silskivisti.kiev.ua/20072/print.php?n=54264

Бути з перчиком

ЩОБ урожай перців порадував, важливо дотримуватися кількох правил догляду за цією рослиною. Агрозахід, який не можна пропускати, — це підживлення.

Вибираючи добрива, важливо звернути увагу на те, в якому стані та в якій фазі розвитку перебувають рослини. Якщо розсада була висаджена у фазі початку формування бутонів або навіть почала зацвітати, то підтримати першу хвилю плодоношення можна, роблячи акцент на фосфорно-калійних підживленнях.

Водночас є потреба збільшити вегетативну наземну частину. Вона стане запорукою другої хвилі врожаю, який зазвичай знімається до кінця літа.

Джерела фосфору з мінеральних добрив — простий та подвійний суперфосфат. Що стосується органічних підживлень, то можна скористатися попелом — він є гарним джерелом фосфору і калію одночасно.

Якщо говорити про азот, то перці краще відгукуються на органічні форми цього елемента. Тому доцільно застосовувати настій курячого посліду або коров’ячого гною.

Під час бутонізації, цвітіння та зав’язування плодів перцю, певна річ, необхідні основні мікроелементи: марганець, йод, магній, молібден, цинк і бор. Тому слід використати гумато­вмісні добрива з набором мікроелементів.

Якщо кущики перцю зупинилися в рості, це перша ознака того, що коренева система не розвивається або розвивається слабко. В такому разі можна внести коренестимулюючі препарати. Також для цього добре підійде бурштинова кислота (2 г на 10 л води). Розчином потрібно полити рослини.

Перець не любить ґрунту з підвищеною кислотністю. Якщо земля на вашій ділянці схильна до закислення, можна додати крейду (склянку 250 мл крейди на 10 л води) чи доломітове борошно. Їх необхідно або перемішати із ґрунтом навколо кущів рослини, або розвести у воді та пролити перці під корінь.

Нагадаємо, що будь-яке підживлення слід вносити не безпосередньо під стебло (тобто не під саму кореневу шийку), а на деякій відстані і по всьому периметру коріння.