Вівторок, 23 липня 2024 року № 30 (20074)
http://silskivisti.kiev.ua/20074/print.php?n=54317

Морква буде солодкою

ЦУКРИСТІСТЬ коренеплодів моркви — один з основних факторів, за якими оцінюють якість урожаю.

Цей показник безпосередньо залежить від ґрунту. Він має бути нейтральним. Якщо ґрунт кислий, виправити ситуацію легко із допомогою вапна. На метр квадратний достатньо 400-500 грамів.

Нейтралізувати кислоту і вирівняти pH землі до 7 можна і попелом, якого для такої ж площі потрібно дві-три склянки.

Підвищити цукристість овочів на понад 50% можливо шляхом підживлення, приготовленого з 2 ст. ложок нітроамофоски та 6-7 кристалів марганцівки, які необхідно розчинити в 10 літрах води.

Використовуйте свіжоприготований розчин для поливу моркви (раз на сім днів протягом двох-трьох тижнів із середини липня до середини серпня).

Перманганат калію допускається замінити деревним попелом. У цьому разі у процесі приготування добрива до розчиненої у воді нітроамофоски слід всипати одну склянку попелу.

Крім того, підвищити солодкість коренеплодів здатна і борна кислота. Достатньо розвести чайну ложку препарату в 10-літровому відрі води та поливати моркв’яні грядки у серпні. Робити це потрібно протягом двох-трьох тижнів з інтервалом п’ять-сім днів.

Важливо: підживлення із борною кислотою можна застосовувати тільки там, де нема підвищеної кислотності.