Літня обрізка смородини ПІСЛЯ збору врожаю чорної смородини привести кущі до ладу важливо, для того аби допомогти рослині накопичити поживні речовини перед періодом спокою. Так буде започаткована підготовка куща до зими. Санітарну обрізку проводять одразу після закінчення плодоношення і збору ягід. Спершу гострим секатором обрізають хворі, пошкоджені, старі товсті пагони, які не зацвітуть наступного року. Їх легко розпізнати за бурим кольором із нальотом. Потім вирізують усі зайві прикореневі пагони всередині куща, а також гілки, що лежать на землі. Потужні однорічні пагони потрібно вкоротити на п’ять-вісім сантиметрів. Завдяки позбавленню від непотрібних гілок смородина спрямує всі сили на закладання бруньок. Це значить, що в майбутньому можна очікувати більш багатого врожаю. Слід видалити і уражене хворобами листя. В чорної смородини його варто обірвати наприкінці літа, тоді як у порічок листя має впасти саме, інакше рослина зазнає стресу. Хороші гілки, що залишилися після обрізки смородини, можна поділити на живці і використовувати для розмноження. Здорове листя майже в усіх рецептах рекомендується додавати в маринади і соління. |