Вівторок, 3 вересня 2024 року № 36 (20080)
http://silskivisti.kiev.ua/20080/print.php?n=54460

  • Власна справа

Гірська красуня у слобожанському краї

Олександр ВЕРТІЛЬ.

Фото зі сторінки
С. Ганночки у Фейсбуці.

Сумчанка Світлана Ганночка про лаванду знає стільки, що може прочитати кількагодинну лекцію з такими цікавими фактами, про які відомо тільки одиницям. І то лише тим, хто по-справжньому залюблений у цю гірську рослину.

ЗДОБУВШИ економічний фах у Сумському державному університеті, Світлана тривалий час працювала менеджером, головним бухгалтером, економістом, на інших посадах за обраною професією. Водночас захоплювалася фотографуванням, що давало таку собі духовну віддушину в економічному виробничому повсякденні. Якось, зробивши гарні світлини із кущами лаванди, жінці спало на думку: чому б не спробувати зайнятися вирощуванням цієї рослини? Приміром, у рідному селі Угроїди на Краснопільщині Сумської області, звідки родом, де батьки, родичі, друзі.

Задумано — зроблено. Так свого часу на одній із околиць населеного пункту з’явилася плантація із квітами ніжного блакитно-фіолетового кольору та надзвичайно приємним ароматом, поголос про яку пішов округою, Сумами, іншими містами. І потягнулися туди вервечки машин із відвідувачами, які прагнули помилуватися красою і зробити світлини. Їхали закохані пари, молодята, батьки з дітьми, бабусі та дідусі з онуками, компанії друзів…

Так починався маленький бізнес, який із часом набув обрисів, став більш містким і розмаїтим. А саме — Світлана перелопатила сотні сторінок різноманітної довідкової літератури, налагодила контакти з такими ж лавандознавцями в Україні і за її межами, почала використовувати рослину не тільки з метою фотографування, а й для поглибленого перероблення та застосування в різних сферах. З’ясувалося: лаванда, яку часто називають гірською красунею, — суперунікальна квітка, яку з успіхом можна і потрібно використовувати у фармації, фармакології, косметології, кондитерській промисловості. Не кажучи вже про саджанці, на які є постійний попит.

Світлана збирає і висушує врожай, аби використовувати складові на ті чи інші потреби. Скажімо, для виготовлення витяжки чи ефірної олії майстриня має окремі технології. Наповнювачами слугують квіти, а з решти, насамперед стебел, виготовляє ароматичні свічки, мило, іграшки, саше, гелі для душу і креми для рук, ляльки-мотанки. Є й продовольча лінійка: приправи до чаю, кави, десертних напоїв і навіть лавандовий зефір.

А ще мають попит ароматичні подушки, валики, грілки, до яких Світлана додає також насіння конопель та льону. Годі шукати подібних ароматичних антидепресантів, які справляють позитивний вплив на сон, роблять його спокійним, здоровим. І це при тому, що рослини вирощені в екологічно чистих умовах і про якусь хімію не випадає ні говорити, ні думати.

Словом, Світлана Ганночка професійно зайнялася вирощуванням та переробленням лаванди, продукція з якої нині широко знана не тільки на Сумщині, а й поза її межами.

До речі, нещодавно в центрі Сум відкрилася перша в області крафтова крамничка, де представлена ексклюзивна продукція місцевих товаровиробників. Як розповіли її працівниці, з кожних 10 відвідувачів щонайменше восьмеро-дев’ятеро обов’язково виходять звідти з покупками. Насамперед купують сувеніри чи подарунки родичам, знайомим, у тому числі за кордоном. Звісно, що й від «Ганночки-Лавандочки».

Війна внесла корективи у звичний плин буття. Угроїди розташовані за якихось п’ять кілометрів від українсько-російського кордону, і нещодавно підступний ворог ударив по Світланиній ділянці. І зруйнував те, що вона напрацювала своїми руками за багато років. Оскільки перебувати й надалі в цій зоні небезпечно, жінка взяла в оренду земельну ділянку на одній із околиць Сум, куди перенесла лавандове виробництво.

Певною підтримкою став виграний грант від Сумської міської ради, завдяки якому підприємець зможе активізувати власне виробництво. Однак у головному доводиться покладатися на власне працелюбство.

Нещодавно в Сумах відбувся черговий ярмарок місцевих товаровиробників, у якому брала участь і Світлана Ганночка. Кілька хвилин постояв біля її лавандової ятки: покупці активно цікавилися й купували ті чи інші товари, аналогів яким знайти практично неможливо. До того ж окремі відвідувачі вже добре знають майстриню та її продукцію.

Досвід Світлани Ганночки цінний і перспективний із кількох точок зору. Передусім — жінка подає чудовий приклад ведення власної справи у складних сьогоднішніх воєнних умовах. Жодні ворожі потуги не здатні заглушити потяг до праці, творення потрібного і прекрасного, що завжди вирізняло і вирізняє українців.