Вівторок, 3 вересня 2024 року № 36 (20080)
http://silskivisti.kiev.ua/20080/print.php?n=54466

Врятували лелеку

Ірина ГОНЧАРУК.

НА РІВНЕНЩИНІ врятували лелеку, якого спіткала халепа. Птах провалився у колодязь завглибшки аж вісім метрів у селі Перевередів Млинівської територіальної громади Дубенського району.

Співчутливі селяни зателефонували на 101. У ДСНС не забарилися: екіпаж одразу прибув на місце. Із допомогою триноги з ручною лебідкою рятувальники спустилися в колодязь і дістали птаха. На щастя, живого й неушкодженого. Він широко змахнув крильми, наче подякував добрим людям, і повернувся до звичного йому життя на гостинній українській землі.

Лелека — своєрідний оберіг і символ нашого краю. За народним повір’ям, він приносить у родини діток. А саме на Рівненщині й нині зберігається найвища народжуваність в Україні. До речі, тут проживає понад 20 тисяч матерів-героїнь — жінок, які народили й виховали 5 і більше дітей.

Щоправда, останні роки навіть у цьому регіоні смертність, на жаль, перевищила народжуваність. Та й чисельність самих лелек, б’ють на сполох фахівці, також скорочується через кліматичні та екологічні умови.