Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54478

  • Неоголошена війна

Бити чи не бити?

Михайло ВЕДМІДЬ.

У вівторок, 3 вересня, російські війська завдали подвійного удару по Полтаві балістичними ракетами типу «Іскандер-М». Удар припав на навчальний корпус Військового інституту телекомунікацій та інформатизації, а також на сусідню лікарню. Внаслідок атаки загинуло 58 людей, а 325 чоловік дістали поранення.

НА ЖАЛЬ, ця трагедія, пов’язана з халатністю командного складу ЗСУ, — аж ніяк не перша. 2022 року на військовому полігоні «Яворів» загинуло 64 українські захисники, ще понад 150 зазнали поранень. Того ж року в навчальному центрі «Десна» — більш ніж 70 загиблих. 19 серпня 2023 року російська армія завдала удару по Чернігову, влучивши в обласний музично-драматичний театр, де проходила зустріч на тему військових технологій для фронту з акцентом на БПЛА. Внаслідок атаки загинуло семеро людей, зокрема дитина, а понад 150 осіб постраждали.

І ось тепер Полтава… Прик-метно, що ніхто до відповідальності за масову загибель наших оборонців притягнутий так і не був. Чому так? Адже відомо, що непокаране зло повертається.

У центрі уваги минулого тижня перебувало, зокрема, питання надання дозволу Україні бити по військових цілях на території росії. Ситуація, можна сказати, «зависла»: з одного боку, західні партнери нібито визнають таке право за ЗСУ під час війни з рф, з іншого — напряму офіційно це не підтверджують. Мовляв, питання складне, неоднозначне, загрожує ескалацією конфлікту тощо. Така половинчаста позиція неминуче призводить до затягування процесу. А разом із цим — до збільшення втрат.

Ось як прокоментував те, що відбувається, міністр оборони США Ллойд Остін. На пресконференції за підсумками засідання «Рамштайну» він пояснив: «Що зупиняє США: якщо ми дамо такий дозвіл, це не означає, що щось радикально зміниться, переламає перебіг подій. Україна має дуже багато потужностей, аби завдавати самостійно удари по військових цілях».

Очільник Пентагону зазначив, що в України є ракети Storm Shadow, ATACMS, і нагадав: росіяни передислокували свою авіацію, щоб вона не була в радіусі ураження ATACMS. «В найближчому майбутньому ми маємо зосереджуватися на тому, щоб допомагати Україні використовувати те, що вона має, аби вона ефективно користувалася цим», — додав Остін.

Ну що тут поробиш? Утім, Володимир Зеленський сподівається на виправлення ситуації. Про це він сказав у суботу, 7 вересня. За його словами, поки що нема консенсусу стосовно надання дозволу на застосування західної зброї по воєнних цілях на території країни-агресорки рф. Але після згоди однієї з країн інші можуть підтримати це рішення. «Я дуже на це розраховую», — сказав Президент і повідомив, що зустрічався зі світовими лідерами для вирішення цього питання. Зокрема, він розмовляв із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Емманюелем Макроном, прем’єркою Італії Джорджею Мелоні. «Якщо ситуація в країні буде дозволяти мені виїхати у вересні на Генасамблею, будемо підсумовувати результати всіх цих зустрічей вже з президентом Байденом», — поінформував Глава держави.

Привернув увагу багатьох ЗМІ і виступ очільника кремля путіна на Східному економічному форумі, засідання якого відбулося 5 вересня у владивостоці. Коментуючи ситуацію в Курській області, він зазначив: «Київ хотів змусити росію метушитися і нервувати, зупинити наступ на Донбасі, але нічого не вийшло… Російські війська лише прискорили наступальні операції, причому у прикордонних російських районах ситуація вже стабілізувалася, супротивника вичавлюють». І додав, що атакою на Курську область Україна послабила себе на інших напрямках.

Обговорюючи успіхи рф на Донбасі, путін зазначив, що там наступ російських військ відбувається дуже стрімко, і вкотре повторив, що «звільнення Донецької області» України «є першочерговим завданням росії».

Також російський правитель укотре зазначив, що рф «ніколи не відмовлялася від переговорів» щодо війни в Україні. При цьому він висунув кілька умов для цих переговорів — їх продовження у москві розглядають тільки на основі узгоджених у Стамбулі домовленостей.

«Чи готові ми з ними вести переговори? Ми ніколи не відмовлялися від цього. Але не на основі якихось ефемерних вимог, а на основі тих документів, які були узгоджені та фактично парафовані у Стамбулі. Україну стамбульські угоди влаштовували, але вона відмовилася від проєкту тільки через Захід», — сказав путін. І додав, що саме колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон порадив українській владі не погоджуватися на мир, а продовжувати воювати «до останнього українця». «Ось вони досі і воюють. У мене іноді створюється враження, що ті, хто керує Україною, — інопланетяни якісь або іноземці, — сказав путін і запевнив: — росія розуміє, з ким має справу, і буде при врегулюванні з Києвом та Заходом шукати такі форми та гарантії, які б працювали».