Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54482

  • Забуттю не підлягає

В історії і в наших серцях

Марія КРАМАР.

ІМЕНАМИ чотирьох бойових льотчиків, посмертно нагороджених званнями Героїв України, назвали вулиці в Миколаєві. Вадим Благовісний, Геннадій Матуляк, Данило Мурашко, Єгор Середюк служили у 299-й бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

У Повітряних силах України розповіли про бойовий шлях звитяжців.

Майор Данило Мурашко здійснив 137 бойових вильотів, знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн із пально-мастильними матеріалами, більш ніж 600 окупантів. 27 січня 2023 року, під час виконання бойового завдання у складі пари на штурмовику Су-25, літак Данила Мурашка було підбито російським винищувачем на Донеччині. Попереду розташовувався населений пункт, тож герой відвернув літак. Після катапультування для розкриття парашута не вистачило висоти.

Підполковник Вадим Благовісний здійснив 95 бойових вильотів. Воював на Миколаївщині, Чернігівщині, Херсонщині, Луганщині, Донеччині, Харківщині. Знищив 100 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, близько 40 автоцистерн із пально-мастильними матеріалами та більш ніж 800 загарбників. Загинув 7 вересня 2022 року, виконуючи бойове завдання. 14 вересня йому мало виповнитись 27 років. Поховали героя на Чернігівщині.

Капітан Єгор Середюк у свої 26 був командиром авіаційної ланки та досвідченим льотчиком. Починаючи з 24 лютого зробив понад 25 бойових вильотів. Він загинув 15 квітня 2022 року біля Ізюма на Харківщині. Його літак збили російські окупанти, коли військовий повертався з бойового завдання. «Він був люблячим чоловіком та батьком, маленькій донечці Єві на момент загибелі Єгора виповнилося лише вісім місяців, а до першої річниці весілля залишалося два дні… Захисника Вітчизни поховали на Житомирщині», — йдеться у повідомленні Повітряних сил.

Підполковник Геннадій Матуляк вже першого дня повномасштабного вторгнення знищував ворожі колони над Херсонщиною і над рідною Миколаївщиною. Зранку 25 лютого 2022-го він героїчно «відпрацював» по російській техніці поблизу Гостомеля. Після того полетів знову працювати по Київщині, але близько сьомої ранку у повітряному бою російський винищувач поцілив у літак Геннадія Матуляка, який був ведучим. «Підполковник почав виводити літак, адже під ним розташовувався великий розважальний комплекс. Уже встиг потягнути катапульту, аж тут… друге влучання, яке не залишило шансів. Машина впала за кілька кілометрів од населеного пункту, в лісосмузі», — повідали у Повітряних силах України.

Імена героїв носитимуть чотири вулиці в незламному Миколаєві, а пам’ять про них навіки закарбована в наших серцях і в історії боротьби Української держави за існування і незалежність.