Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54484

  • З приводу

Непередбачувано?

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

У Запоріжжі на сьогодні функціонує 79 шкіл. Влада обіцяє збільшити їх кількість за декілька тижнів ще на 10. Про підготовку до нового навчального року в місті йшлося упродовж усього літа. А вже першими вересневими днями школярі, їхні батьки та вчителі наразилися на значні проблеми при проведенні занять, зокрема і в онлайн-форматі.

ПІСЛЯ останніх масштабних обстрілів у Запоріжжі знову почалися аварійні та стабілізаційні відключення електрики. Населенню не звикати, але, з’ясувалося, наразі школи не належать до об’єктів критичної інфраструктури, тому їх вимикають разом з іншими споживачами в межах загальних черг відключень світла від «Запоріжжяобленерго». Хоча раніше була технічна можливість навчальні заклади не знеструмлювати. У батьків риторичне запитання — чому на третьому році війни влада не спромоглася належним чином організувати навчальний процес? Чи ж так важко було відпрацювати всі можливі ризики, притаманні прифронтовому місту? Щодня під час відключення електрики, а воно переважно хаотичне, без дотримання графіків, у школах перериваються дистанційні уроки. Вчителям, які проводять їх із навчальних закладів, в багатьох випадках створює проблеми також незадовільна якість або відсутність мобільного Інтернету, адже чимало антен мобільних операторів розташовані на дахах багатоповерхівок, які віднедавна теж почали знеструмлювати в рамках звичайних черг.

Логічним варіантом було б використання генераторів, що обліковуються на пунктах незламності, якими переважно є школи. Проте заковика — для генераторів бракує пального, тому зазвичай вони якщо і працюють, то за рахунок альтернативного фінансування, радше батьківського спонсорства.

А що влада? У департаменті освіти і науки Запорізької міської ради відреагували в соцмережах, назвавши обставини, що значно ускладнюють організацію освітнього процесу, непередбачуваними(?!) і справжнім випробуванням як для здобувачів освіти, так і для освітян. Чиновники запевнили користувачів мережі, сподіваючись, що їх звідти почує освітянська спільнота, що «… Департамент освіти і науки Запорізької міської ради тісно співпрацює з керівництвом міста та обласною військовою адміністрацією щодо якнайшвидшого пошуку найбільш ефективного рішення, яке дозволить забезпечити доступ до якісної освіти».

Голова ОВА Іван Федоров на одному з брифінгів конкретніше оприлюднив позицію обласної влади: «Ми зараз будемо впроваджувати, щоб усі школи, в яких є підвальні приміщення, сховища або протирадіаційне укриття, були заживлені генераторами на постійній основі. Я думаю, що протягом декількох тижнів це вже увійде в систему. В середньому у школу упродовж п’яти годин навчання потрібно приблизно 15-20 літрів палива на добу, це приблизно вісім мільйонів гривень на всі школи області на місяць. Це точно прийнятна сума, ми здатні її профінансувати». Втім, очільник ОВА не уточнив, буде це профінансовано коштом обласного бюджету чи місцевого.

Стосовно кількості учнів, які розпочали навчання у змішаному форматі, то в ОВА констатують, що 2 вересня загалом за парти сіли понад 10 тисяч школярів, однак після потужного обстрілу Запоріжжя в ніч проти 3 вересня наступного ж дня кількість дітей у школах значно скоротилася.