Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54489

  • Власна справа

Ягідний пан

Надія ОЛЕКСЕВИЧ.

Львівська область.

Саме так у селі Якимів Львівської області та в окрузі називають 27-річного Андрія Мельника.

СВОГО часу він вивчився на кухаря та працював у ресторанах Львова. Але це не було, як сам згадує, роботою, котра приносила б стовідсоткове задоволення. У пошуках кращого та нового, Андрій поїхав на заробітки — спочатку до сусідньої Польщі, а згодом до Німеччини та Нідерландів. Щодня черпав досвід і щораз розумів, що хоче працювати не на чужого пана, а на себе, на свою родину, а найголовніше — на рідній землі.

Повернувшись у рідні краї, Андрій, окрім власного присадибного господарства у Якимові, взяв в обробіток батькову землю, виділену йому як учаснику АТО, в полі неподалік. Почав із ягід — полуниці, малини. Усвідомлював, що починати завше складно, але від свого плану не відступав.

«Робота на рідній землі дає силу та енергію. Мені тут легше працюється і вільніше дихається», — розмірковує чоловік.

І рідна земля віддячує щедро. Андрій Мельник уже зібрав не один урожай з власної плантації садової полуниці, яка у нього цвіте двічі на рік. Милує око китицями жовта та червона малина. Багато плодоносять найрізноманітніші городні культури.

Цього року посприяли погодні умови у доброму врожаєві помідорів та кавунів. Окремі кавуни Андрія Мельника важать до 15 кілограмів.

Щоразу молодий господар розширює площі під культури. Насіння використовує тільки високоякісне, розсаду плекає у власній теплиці. Ще взимку з дружиною Марією починають висівати рослини. Найперше солодкий перець — у лютому. А от кавуни — на початку квітня.

«Обираю здебільшого якісні нідерландські сорти. Використовую тільки добре насіння і розсаду. Для кращої вегетації підживлюю рослини екологічною органікою. Пробую нові методи вирощування, не стою на місці, дбаю, щоб моя продукція була чиста й корисна, адже найперше її споживають мої діти», — зауважує Андрій.

Нинішні весна та літо видалися спекотними і немилосердними до городників, але Ягідний пан успішно поборов посуху, бо власноруч змонтував систему крапельного поливу паростків.

Рівними рядочками ростуть «підопічні» господаря Мельника. Ось заквітчалася суниця (і це початок вересня!), там звисають гронами помідори, а поруч рання, середня та пізня капуста, червоні бурячки, морква, красені баклажани. Не одна господиня цього літа бідкалася на неврожай огірків, а у цьому господарстві їх зародило рясно ще на початку сезону, будуть іще зеленці й восени, бо знову насіяли.

Обробляє Андрій Мельник також свій сад, в якому плоди дарують вишні, черешні, абрикоси, лохина.

Збуває продукцію з власного господарства місцевим селянам, є також активним учасником львівського фермерського ярмарку, де молодого газду впізнають та шанують. Адже сьогодні споживач розумний: не скупиться, не торгується, коли знає, що купує в чесного господаря чесну продукцію.

Для Андрія Мельника є дуже важливим особистий практичний досвід, з яким він охоче ділиться з виробниками крафтової продукції, адже відкритий як до конкурентів на ринку, так і до споживачів, бо це стимулює вдосконалювати працю.

Можливо, родина Мельників в майбутньому розвиватиме на власних плантаціях такий нині популярний агротуризм. Час покаже. Наразі в Андрія чимало задумів, від яких у нього горять очі, а це є доброю ознакою того, що їх він обов’язково втілить у реальність.