Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54492

  • На зв’язку — Житомирщина

Реальна допомога

Катерина ВОРОНЕНКО.

ОБЛАСНА військова адміністрація спільно з благодійним фондом «Твій Крок» передала одній із бригад регіону мобільну автомайстерню LOCKER. Вона призначена для обслуговування та ремонту колісної техніки в польових умовах. Майстерня вкомплектована вантажопідйомними засобами, джерелами живлення, шиномонтажним та зварювальним обладнанням, професійним ручним інструментом, освітлювальними приладами, пускозарядними пристроями та іншим. Це дуже доречна допомога захисникам, яким у бойових умовах над-звичайно важливо мати можливість оперативно полагодити техніку, що вийшла з ладу.

Фізика — захоплююча дисципліна

ВИКЛАДАЧ фізики та астрономії житомирського ліцею №3 Майя Ігнатенко увійшла до рейтингу 50 найкращих учителів України. Крім того, вона вийшла у півфінал конкурсу на отримання національної премії GlobaTeacher Prize Ukraine, якою щороку відзначають видатних педагогів з усього світу. Пані Майя вже 30 років навчає дітей. Захоплена своєю справою вчителька, крім прямих обов’язків, веде групи для любителів фізики в соцмережах, готує матеріали для колег цього профілю. А головне — любить своїх вихованців. Майя Ігнатенко вважає, що головне в її роботі — створити таке освітнє середовище, де учні будуть не лише сумлінно вивчати предмет, а й пізнавати навколишній світ, відчувати себе справжніми українцями.

Опановують сучасні професії

У КОЛЕДЖАХ області навчається понад 14 тисяч здобувачів фахової передвищої освіти. Серед них є як випускники шкіл, так і молодь, котра прагне здобути професійні знання та навички для подальшого розвитку кар’єри. Цього року до коледжів регіону було подано 27 985 заявок на навчання. Такий високий показник інтересу до фахової передвищої освіти свідчить про зростання популярності цих закладів, які готують затребуваних спеціалістів для ринку праці.

Головне — бажання

КОЛИШНІЙ військовий із Черняхова Євген Корінець отримав ваучер на навчання в університеті. У мирний час чоловік працював учителем-реабілітологом в інклюзивно-ресурсному центрі селищної ради. На початку повномасштабної війни добровольцем пішов на фронт. У боях поблизу Бахмута дістав тяжке поранення, втратив ногу. Пройшовши складний період реабілітації й протезування, почав тренувати тіло, гартувати душу. Став членом паралімпійської збірної і захищає честь держави на міжнародному рівні. Євген має амбітні плани, прагне здобути додаткову освіту. У цьому йому допомогла обласна служба зайнятості, надавши ваучер. До речі, Євген є вже 15-м учасником бойових дій, який цього року отримав такий документ. А загалом від початку 2024-го ваучери було надано 436 особам.

Кулінарна спадщина

ЦЬОГО року виповнюється 440 років від першої письмової згадки про найвідомішу українську страву. З цієї нагоди у Звягелі відбувся гастрономічний захід «Молодіжний борщ». Як розповіли у громадській організації «Волонтерський штаб Житомира», після проведеного опитування з’ясувалося, що лише 2% молоді до 25 років знають склад страви, а готувати її не вміє жоден. Організатори вважають за важливе популяризувати нашу кулінарну спадщину, особливо сьогодні. У заході взяли участь 12 команд, у складі яких були, зокрема, переселенці, ветерани, родини загиблих воїнів, молодіжні ради та гості із Запоріжжя, — загалом понад 100 учасників. Борщ готували під виступи творчих колективів краю. Фестиваль також мав благодійну мету: зібрані кошти, а це 86 237 гривень, передали на лікування пораненого військового Володимира Опанасюка.

Квітуйте, рідкісні види!

НА комунальних землях Брониківської сільради створено дві охоронні зони. Таким чином, 20 гектарів угідь тепер захищені від розорювання і штучного заліснення. За інформацією Української природоохоронної групи, ці ділянки є пасовищами з природним рослинним покривом. Майже унікальне нині явище, бо ж більшість земель навколо сіл зайняті під кукурудзою та соняшником. Тут, зокрема, зростають три види рідкісних орхідних, занесених до Червоної книги: любка дволиста, зозульки м’ясочервоні і плодоріжка блощична. Отож підтримання випасу та сінокосіння дає змогу зберігати дорогоцінні екосистеми.

Чужі гроші прилипли до рук

ДУЖЕ необачно довіряти сторонньому банківську картку, надто велика це спокуса для нечистої на руку людини. На жаль, саме в цьому переконалась жителька Бердичева. Побачила, що з рахунків зникли понад п’ять тисяч гривень, і звернулась до поліції. У крадіжці потерпіла запідозрила жінку, в якої кілька місяців винаймала помешкання. Оперативники з’ясували, що 37-річна власниця житла допомагала квартирантці, яка на той час хворіла, з купівлею харчів. Довірлива пані надала хазяйці коди доступу до своїх карток, а та потайки зняла 5300 гривень в одному з місцевих банкоматів. У скоєному жінка зізналась, підтвердивши, що чужі гроші вона витратила на власні потреби. За фактом крадіжки фігурантці провадження повідомили про підозру. Непорядний вчинок може обернутися для неї кількарічним ув’язненням.