Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54496

Прикопування чорнобривців під зиму

ІСНУЄ доступний спосіб позбутися морквяної мухи, попелиці, нематоди та інших шкідників на овочевих грядках, а саме: потрібно щоосені вносити на майбутню ділянку під коренеплоди мульчу з чорнобривців. До весни вона перегниває, і можна сіяти овочі. Це запобігає появі шкідливих комах, завдяки чому морква радує багатим урожаєм, і не доводиться застосовувати хімічні інсектициди та фунгіциди.

Рослина чорнобривець містить велику кількість ефірних олій, що надає їй досить сильного специфічного аромату, який відлякує ворогів городу. Крім того, частини кущів, внесені у грядки під зиму, виконують роль сидерата: поліпшують стан ґрунту, пригнічують розвиток гнилей, грибкових захворювань, наприклад фузаріозу, роблять ґрунт пухким і повітропроникним.

Аби випробувати цей метод, потрібно навесні після закінчення приморозків посіяти чорнобривці просто у ґрунт. Восени зібрати квіти, а пагони і листя розсипати по майбутній морквяній грядці та перекопати ґрунт так, щоб половина бадилля виявилася в землі.

Відцвілі бутони містять насіння, їх можна просушити і відкласти для сівби наступного року. Товсті стебла і коріння слід прибрати у компостну яму, оскільки перегнивають вони найдовше. Навесні у вас вийде грядка з родючою здоровою землею, готова до сівби. Відтак морква виросте великою і не пошкодженою хробаками або гнилями.

З чорнобривців можна також приготувати перегній.

Для цього восени на ділянці викопують яму, в яку складають кущі разом із квітками, стеблами і корінням. Рослини добре ущільнюють і заливають водою. Добриво буде готове через два-три місяці.

Чорнобривці рекомендується використовувати не лише на морквяних грядках. Вони піді­йдуть для боротьби зі шкідниками картоплі, цибулі та капусти. Для цього потрібно висаджувати чорнобривці по периметру грядок з овочевими культурами.

Не підходять для сусідства бобові, скажімо, горох і квасоля. На них чорнобривці діють згубно.

Враховуйте, що кущі чорнобривців значно розростаються до кінця літнього сезону, і вони не повинні загороджувати від сонця і пригнічувати овочі на грядках. Але завдяки великому вибору сортів можна уникнути і цієї проблеми. Існують низькорослі дрібноквіткові компактні квіти, середньорослі та великі, великоквіткові й гібриди. Вибравши вид до душі, можна не тільки дістати практичну користь, а і прикрасити ділянку. Кущі чорнобривців рясно цвітуть і приваблюють корисних комах-запилювачів.