Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54497

Агроволокно: види і призначення

НА ПОЧАТКУ 2000-х на ринку з’явився спанбонд — полімерний нетканий матеріал. І впевнено почав завойовувати ринок, відтісняючи поліетиленову плівку. Нині переваги спанбонду стали очевидними, хоча й досі в когось трапляються прикрі невдачі. Та чи матеріал у тому винен? Щоб уникнути помилок, треба насамперед розібратися з основними характеристиками агроволокна, де і коли застосовується кожний вид, як його вибрати та чи варто платити більше.

Характеристики основних видів спанбонду

АГРОТЕКСТИЛЬ буває різної щільності — від 15 до 120 г/м2, і залежно від цього він має різне призначення. Спанбонд найменшої щільності (17-23 г/м2) добре пропускає світло, дуже легкий. Його можна використовувати для укриття без дуг, бо не створює навантаження навіть на молоді сходи. Таке укриття захищає рослини від приморозків 0...-5°С, а також від шкідників на городі.

Агроволокно для грядок середньої щільності (30-42 г/м2) застосовується для накриття каркасів парників і теплиць. Воно здатне захистити рослини від приморозків -6 ...-8°С, при загрозі серйознішого мінуса рекомендується робити додаткове укриття. Так, наприклад, гортензію широколисту та певні сорти вересу рекомендується вкривати на зиму кількома шарами агроволокна, бо вони належать до зони морозостійкості досить теплого клімату.

Найщільніше агроволокно — 60 г/м2 — використовується для захисту молодих дерев і кущів у зимовий період. Можна також пристосувати цей вид укривного матеріалу для теплиць і парників, захисту від приморозків. Наприклад, ним можна закрити висаджені жоржини у період повернення весняних приморозків.

Агроволокно для парників випускають тільки білого кольору, аналогічний матеріал чорного кольору застосовується в основному для мульчування. Варто завжди звертати увагу на якість нетканого матеріалу, адже агроволокно для грядок хорошої якості може прослужити із десяток років, а недоброякісний матеріал зіпсується вже у перший рік використання.

Як вирощувати розсаду під нетканим матеріалом?

У багатьох городників виникає запитання, чи варто вкривати парник агроволокном, а чи все ж таки краще для вирощування розсади застосовувати плівку? Якщо ви збираєтеся сіяти насіння чи висаджувати розсаду в квітні, тоді, коли денні температури вже впевнено тримаються на позначці 15...20°С, — не вагайтеся, вибирайте агроволокно. Але в холодні березневі дні спанбонд ще не здатний добре зберігати тепло, і розсада під таким укриттям буде довго сходити та затримуватися в рості. Тому для вирощування ранньої розсади рекомендується плівка.

Спанбонд добре захищає розсаду від вітру та палючих сонячних променів, створює сприятливий мікроклімат у парнику або мінітепличці. Завдяки мікроскопічним отворам цей матеріал пропускає краплини води всередину, а також дає змогу випаровуватися зайвій волозі. Таким чином, рослини під спанбондом ніколи не запарюються, як іноді буває у плівкових укриттях у спекотні дні, листя вільно дихає і не обгорає на сонці. Поливати розсаду можна прямо поверх укриття, не знімаючи його або ж знімаючи тільки час від часу. Проте не забувайте: розсада росте швидко, але разом із розсадою так само швидко ростуть бур’яни. Тому не проґавте моменту!

Для грядок

УКРИТТЯ нетканим матеріалом сприяє швидшому достиганню овочів та ягід, а також захищає городні культури від несприятливих погодних умов — спеки, кислотних дощів та граду. Під таким захистом температура ґрунту повсякчас на кілька градусів вище, ніж на відкритому місці.

Найчастіше агроволокно застосовують із метою одержання раннього врожаю суниці та картоплі, при цьому дозрівання врожаю прискорюється на 15-20 днів. Із такою метою використовують укривний матеріал білого кольору середньої щільності.

Легкий білий спанбонд допомагає захистити овочеві культури від сонячних опіків у спекотні дні. Найбільш вразливі до сонця плоди перцю та томатів, тому їх потрібно захищати передусім. Ставити дуги чи будь-які інші опори над грядкою необов’язково, достатньо закріпити укривний матеріал по краях, щоб його не зносило вітром.

Як мульча

НИНІ дедалі частіше агроволокно використовують для мульчування. Наприклад, суницю висаджують на грядки, вже вкриті спанбондом, у заздалегідь підготовлені отвори. Так само можна висаджувати на город розсаду огірків, томатів тощо.

Для мульчування рекомендується брати спанбонд чорного кольору, бо він майже не пропускає світла на відміну від білого. Цей матеріал не тільки захищає грядки від бур’янів, а й сприяє швидкому прогріванню ґрунту навесні. Щоб уникнути надмірного перегрівання влітку, можна поверх укривного матеріалу покласти шар соломи. А ще спанбондом ідеально прикривати щойно висаджену в ґрунт розсаду, аби захистити її не лише від можливого похолодання, а й від надмірного сонця, якщо переселяєте рослини в жарку погоду.

Наприкінці сезону

ЩОБ спанбонд прослужив не один сезон, йому також слід приділити трішки уваги і, знявши з грядок, провести спеціальну обробку. Насамперед це необхідно для того, аби убезпечити майбутні насадження від хвороб та шкідників.

Перше, що необхідно зробити, — ретельно очистити агроволокно від налиплих залишків плодів та листя. Іноді деякі ділянки полотна варто відіпрати вручну. Просушений матеріал рекомендується обробити фіто­спорином чи превікуром енерджі (за інструкцією на упаковці).

Якщо ж таких засобів нема, то можна обробити плівку розчином йоду в розрахунку 0,5 столової ложки на 10 літрів води.

Одним із цих препаратів агроволокно щедро поливають чи рясно обприскують один раз, просушують і зберігають у сухому недоступному для гризунів місці.