Вівторок, 10 вересня 2024 року № 37 (20081)
http://silskivisti.kiev.ua/20081/print.php?n=54501

Куди можна використати залишки плитки

ПІСЛЯ ремонту, облицювання стін або підлоги зазвичай залишається якась кількість цілих плиток. Якщо за роки їх накопичилось чимало різного розміру і забарвлення, то з цих кахлів можна створити красиве, оригінальне панно у кухні, ванній кімнаті, туалеті чи будь-якому господарському приміщенні. Іще — обкласти грубку, піч або камін. А можна облицювати зовнішні стінки декоративного ставочка і навіть садові лавки.

Дехто радить викласти із кахлів садову доріжку, проте з цілої плитки цього робити не варто: кахляна поверхня гладка, тож доріжка вийде слизькою. А от шматочки плитки, відрізки цілком підійдуть, адже шви між ними, заповнені розчином, зроблять поверхню не слизькою.

З бою, шматочків вийде гарна мозаїка, яка вельми прикрасить стільницю, квіткові горщики, бетонні вазони, навіть старі відра або термоси, які в умілих руках перетворюються на красиві керамічні вази.

Багато хто використовує залишки керамічної плитки в гаражі, підвалі: після облицювання бодай однієї стіни у цих приміщеннях стає набагато сухіше.

А тепер розглянемо найцікавіші варіанти застосування старих кахлів, завдяки чому в інтер’єрі вашого будинку і на обійсті з’явиться чудова прикраса, родзинка, що приковуватиме погляд.

Оформлення вхідних сходинок до будинку

РЕШТКИ яскравої плитки прекрасно підходять для оздоблення сходів. Вони зроблять їх більш ошатними, акуратними, а також захищеними від прямих сонячних променів, морозів, високих температур і злив. Якщо залишилася велика кількість кахлю, то вдасться облицювати всі поверхні сходів, але і точкові вкраплення матимуть гарний вигляд.

Кухонний «фартух»

ЩЕ один чудовий спосіб отримати цікавий, а найголовніше — практичний об’єкт в інтер’єрі. Адже треба, щоб місце, куди регулярно потрапляє пара, жирні плями і гарячі бризки, було легко мити. «Фартух» доцільно робити над плитою або у всьому вільному просторі між верхніми і нижніми кухонними шафками.

Підготовка поверхні тут на першому місці. Ділянку стіни, на якій планується «фартух», необхідно очистити від старого покриття і добре заґрунтувати.

На цьому етапі потрібно зробити дві речі: спершу замісити клей із розрахунку 5 кг суміші на 1 л води; прибити стартову планку (металопрофіль) нижче рівня передбачуваного першого ряду «фартуха».

Далі на стіну наноситься клей, з нього зубчастим шпателем робиться канавка. Без спеціальних навичок краще укладати по одному ряду, аби встигнути до того, як клей почне застигати.

Хрести ставляться між плитками (з усіх чотирьох боків).

Після того як ви закінчили укладання плитки, необхідно братися за очищення швів. Відтак видаляються хрестики та залишки плиткового клею. Потім шви затирають гумовим шпателем.

Декор для клумби

З РЕШТОК кахлю можна створити мозаїку. Для цього керамічні панелі слід розбити молотком, а потім цікаво підібрати за розміром і кольором, щоб прикрасити клумбу. Подібний спосіб ще застосовується для оформлення великих садових вазонів із рослинами.

Підставки під гарячі чашки

КАХЕЛЬ із цікавим малюнком легко перетворюється на міцні й красиві підставки для гарячого чаю або супу. Матеріал легко витримує високі температури, не розколюється, тому ніяких наслідків використання саморобної таці не буде.

Самобутня стільниця для кухні або вітальні

ЗАЛИШКАМИ мозаїчної плитки можна прикрасити поверхню великого столу або маленького столика. Керамічний декор здатний оновити буденні меблі й надати їм нового «дихання». Виконань цього варіанта дуже багато. Можна викладати виключно масивні елементи або створювати стильні комбінації з невеликими плитками. Якщо вам до смаку ідея, запасіться таким інструментарієм: лист наждачного паперу; клей; пензлики; шпатель; фіксуючі хрестики.

Перед укладанням плитки основу слід обробити і знежирити. Покриття укладають поштучно, неодмінно з щільним притисненням до поверхні столу і застосуванням фіксаторів для створення рівномірних швів між елементами декоративного полотна.

Оригінальна рама для люстра

РЕШТКИ мозаїчної плитки чудово підходять для створення оригінальної рамки дзеркала в спальні або у ванній кімнаті. Для прикріплення керамічних елементів до основи використовується клей, а для заповнення міжплиточного простору — затирка. Для втілення ідеї можна використовувати окремі елементи мозаїки або ж цілі листи.

Таким чином, залишки плитки — це все той же практичний, зносостійкий і довговічний матеріал. Він анітрохи не втрачає в експлуатаційних властивостях і буде мати розкішний вигляд в інтер’єрі, на обійсті та в садку.