Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Бузинові еліксири

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

У ВЕРЕСНІ — на початку жовтня повністю дозрівають ягоди бузини. Вони дуже популярні в народній медицині, бо мають комплексний цілющий уплив на організм: сприяють підвищенню імунітету, профілактиці онкозахворювань, оздоровленню органів травлення. Також засоби з бузини радять вживати метеозалежним людям. Ягоди можна висушити та заварювати як чай (чайна ложка на склянку води, настояти, випити протягом дня за 2 рази).

Сироп із бузини. Ягоди скласти в емальований, скляний чи керамічний посуд і засипати цукром. П’ять-сім днів витримати на сонці чи в теплому приміщенні, потім ретельно відтиснути сік, що утворився, й поставити сироп у холодильник. Пити по чайній чи десертній ложці двічі-тричі на день. Курс — місяць. Після місячної перерви можна повторити.

Горілчана наливка. 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати склянку чистої води. Настояти три-чотири дні. Вживати по 20 мл двічі на день.

Бузиновий еліксир. Перекрутити на м’ясорубці ягоди бузини, вичавити крізь марлю сік. Змішати його (300 мл), спирт (150 мл) і липовий мед (50 г). Пити по 20 мл двічі-тричі на день.

Протипоказання: загострення хвороб органів травлення, ентероколіт, хвороба Крона, нецукровий діабет, вживання препаратів для зниження цукру, діуретиків, алергія на жимолостеві, вагітність, лактація, індивідуальна непереносність.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове