Вівторок, 17 вересня 2024 року № 38 (20082)
http://silskivisti.kiev.ua/20082/print.php?n=54528

Бузинові еліксири

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

У ВЕРЕСНІ — на початку жовтня повністю дозрівають ягоди бузини. Вони дуже популярні в народній медицині, бо мають комплексний цілющий уплив на організм: сприяють підвищенню імунітету, профілактиці онкозахворювань, оздоровленню органів травлення. Також засоби з бузини радять вживати метеозалежним людям. Ягоди можна висушити та заварювати як чай (чайна ложка на склянку води, настояти, випити протягом дня за 2 рази).

Сироп із бузини. Ягоди скласти в емальований, скляний чи керамічний посуд і засипати цукром. П’ять-сім днів витримати на сонці чи в теплому приміщенні, потім ретельно відтиснути сік, що утворився, й поставити сироп у холодильник. Пити по чайній чи десертній ложці двічі-тричі на день. Курс — місяць. Після місячної перерви можна повторити.

Горілчана наливка. 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати склянку чистої води. Настояти три-чотири дні. Вживати по 20 мл двічі на день.

Бузиновий еліксир. Перекрутити на м’ясорубці ягоди бузини, вичавити крізь марлю сік. Змішати його (300 мл), спирт (150 мл) і липовий мед (50 г). Пити по 20 мл двічі-тричі на день.

Протипоказання: загострення хвороб органів травлення, ентероколіт, хвороба Крона, нецукровий діабет, вживання препаратів для зниження цукру, діуретиків, алергія на жимолостеві, вагітність, лактація, індивідуальна непереносність.