Вівторок, 17 вересня 2024 року № 38 (20082)
http://silskivisti.kiev.ua/20082/print.php?n=54508

Кавун — наш!

Тетяна Маринко.

ДО повномасштабної війни кожний третій кавун чи диня були вирощені на Херсонщині. Проте 2022 рік усе змінив. Регіон частково деокупований, проте рашисти постійно обстрілюють території. Попри це, за даними ОВА, тамтешні аграрії зібрали майже 18 тис. т кавунів та 1,3 тис. т динь. Площі під баштанними цього року збільшено уп’ятеро порівняно з минулим роком (850 га кавунів та 150 га динь).

До речі, аналітики констатують суттєве збільшення на внутрішньому ринку пропозицій вітчизняних кавунів. Це відбувається завдяки успішній релокації виробництва цієї культури: не гіршу за херсонську пузату ягоду тепер вирощують у регіонах, де раніше вона не встигала достигнути до набуття максимальних смаку і соковитості. Сприяють цій «кавунізації» країни правильний підбір сортів та зміна клімату.