Вівторок, 17 вересня 2024 року № 38 (20082)
http://silskivisti.kiev.ua/20082/print.php?n=54510

Дистанційка через інфекцію

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

НОВИЙ навчальний рік для школярів шести освітніх закладів Солотвинської громади, що на Прикарпатті, розпочався вдома. Вчителі викладатимуть їм ази шкільних наук у дистанційному режимі. Так вирішили представники комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та над­звичайних ситуацій. Причиною стало поширення у громаді вірусного гепатиту А.

У населених пунктах Солотвинської громади від початку року медики зафіксували 158 випадків цієї хвороби. У 99 випадках на гепатит А хворіли діти. Найбільшу кількість недужих, як повідомляють в Івано-Франківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, реєстрували в селі Пороги. Саме там школярі зараз навчатимуться дистанційно. Так само будуть організовувати освітній процес у селах Яблунька, Раковець, Гута, Кривець і у селищі Солотвино.

— Досвід працювати дистанційно у нас є. Маємо для цього чимало можливостей. Будемо сподіватися, що не так часто вимикатимуть світло, бо це ускладнить роботу. Вчитися дистанційно доведеться впродовж інкубаційного періоду гепатиту А, доки не мине 35 днів після останнього фіксування хвороби, — розповіла начальниця управління освіти, молоді та спорту Солотвинської селищної ради Оксана Іванус.

Тим часом, з її слів, в решті шести освітніх закладах громади діти навчатимуться в очному режимі. Щоправда, там заборонили проводити масові заходи. А ось жорсткіші обмеження стосуватимуться роботи чотирьох дитсадків: вони наразі не працюватимуть.

Поки у Солотвинській громаді шукають шляхи, як призупинити поширення гепатиту А, спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб постійно перевіряють тут якість води. Адже остання може бути одним із джерел збудників недуги.

— Провели ревізію водопроводу в Порогівському ліцеї, де було чи не найбільше хворих на гепатит А. Там нема порушень герметичності або інших прогалин, які б позначалися на якості води. Тепер показники в нормі. Раніше була інша ситуація, але ми проводили дез­інфекційні заходи, зокрема в освітніх закладах встановлювали бактерицидні лампи для води, — поінформувала заступниця генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус.

Також у Солотвинській громаді вакцинували від гепатиту А тих, хто контактує з великою кількістю людей.