Вівторок, 17 вересня 2024 року № 38 (20082)
http://silskivisti.kiev.ua/20082/print.php?n=54513

  • Запитання — відповідь

Про декриміналізацію дезертирства

Підготувала Ірина САЄНКО.

«Мій син після початку повномасштабного вторгнення російського агресора на територію
України одразу пішов до військкомату — не можна бездіяльно сидіти вдома, коли чобіт
загарбника топче нашу землю. Після нетривалого перебування на полігоні сина відрядили
до Великобританії набувати досвіду і навчатися воювати за стандартами НАТО. Високий
патріотизм і віра в перемогу — це надихало його і всю нашу родину. Після кількох місяців складного, але вкрай корисного навчання він потрапив у самісіньке пекло, в одне з найгарячіших місць Донеччини. Понад рік напружених бойових дій, відсутність ротації чи бодай перепочинку, а ще кілька контузій та виснажена нервова система далися взнаки — після чергового поранення син потрапив до лікарні. Після місяця перебування там на кілька днів повернувся додому. Рідну дитину я не впізнала: замість молодого, красивого, веселого юнака — сивочолий втомлений мовчазний чоловік. Я наполягла і переконала, щоб син не повертався на фронт. Тепер він переховується, ночами плаче, його постійною супутницею стала оковита. Переживає за побратимів, ганить начальство, ненавидить московитів. І як тепер бути? Не може він постійно ховатися від усіх та й не уявляє свого життя без фронтових буднів, тобто хоче повернутися до своїх хлопців. Каже, що Верховна Рада прийняла закон про таких, як він», — звернулася до редакції зі своєю гіркою розповіддю пані Галина.

7 ВЕРЕСНЯ набув сили закон про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану №3902-IX. Цей закон, пише «Судово-юридична газета», декриміналізує дезертирство та самовільне залишення частини, якщо це відбулося вперше, і військовослужбовці, які вчинили дезертирство чи самовільне залишення місця служби (СЗЧ), отримають можливість не сісти до в’язниці у разі добровільного повернення на службу.

Особа, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби), 408 (дезертирство), може бути звільнена від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно звернулась із клопотанням до слідчого, прокурора, суду про намір повернутися до цієї або до іншої військової частини чи місця служби для продовження проходження військової служби та за наявності письмової згоди командира (начальника) військової частини (установи) на продовження проходження такою особою військової служби.

Отже, необхідна сукупність умов — злочин вчинено вперше, особа добровільно звернулася з клопотанням, командир чи начальник письмово погодив це.

Законом передбачено, що військова служба призупиняється для військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували із ЗСУ та інших військових формувань або добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством.

Військовослужбовці, військову службу яких призупинено, звільняються з посад та вважаються такими, що не виконують обов’язків військової служби. Контракт про проходження військової служби, а також виплата грошового та здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення таким військовослужбовцям призупиняються.

Час призупинення військової служби військовослужбовцям не зараховується до строку військової служби, вислуги у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії. На них не поширюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

Із дня прибуття до місць проходження служби для таких військовослужбовців продовжуються військова служба та дія контракту, поновлюються виплата грошового і здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення, пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством України.

Новий закон вносить зміни і до статті 616 КПК, відповідно до якої під час воєнного стану підозрюваний, обвинувачений, який під час досудового розслідування або судового розгляду тримається під вартою, крім тих, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України, умисного вбивства двох або більше осіб або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 КК, має право звернутися до прокурора з клопотанням про ініціювання перед слідчим суддею або судом питання про скасування цього запобіжного заходу для продовження та/або проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та/або військової служби за контрактом осіб рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу.