Вівторок, 17 вересня 2024 року № 38 (20082)
http://silskivisti.kiev.ua/20082/print.php?n=54527

Читач — газета

Каштанові кваси

«Розкажіть, будь ласка, як готувати квас із каштана. Кому він корисний, а кому ні?»

Марія С.

Дніпропетровська область.

 

КВАС із каштанів дуже корисний за серцево-судинних захворювань, тромбофлебіту, він також сприяє розрідженню крові. Це чудова профілактика головного болю, запаморочень. Цим квасом чеські лікарі рекомендують натирати ноги в спеку. Такі натирання добре діють у разі набряків, поліпшують стан вен, судин. Протипоказанням чи застереженням для застосування є схильність до розрідження крові, а також дуже низький тиск, бо каштани через біофлавоноїди та вітамін К можуть дещо його знижувати.

Квас каштана готують у всі періоди: від цвітіння до зрілих плодів. Найсмачніший і дуже цінний із квіток, бо вони містять багато мікроелементів, а також сапоніни, біофлавоноїди, вітамін С, що розріджують кров і поліпшують стан вен, допомагають за більшості судинних захворювань.

Для приготування такого квасу в 3-літрову банку необхідно покласти 150 сухих чи свіжих квіток каштана (це більш як пів банки), додати 150 г меду, 100 г чорного (бородинського) хліба, 10 г дріжджів. Залити водою доверху, зав’язати марлею, залишити бродити на 3-4 доби. Коли перебродить, злити в пляшки, зберігати в холодильнику. Пити по 1-3 склянки на день.

Зараз можна робити квас із маленьких каштанчиків, які падають. Розрізати каштанчики на 4-6 частин (150-200 г), додати 200 г меду, 100 г чорного хліба, 10 г дріжджів і залити 2,5 л води. Дати побродити, закривши банку марлею, чотири доби. Квас із плодів каштана може бути трішки гіркуватим, тому розводьте його звичайною чи мінеральною водою.

У процесі дозрівання каштанів можна робити квас із їхніх зелених шкірочок (приготування, як у попередньому рецепті). Коли вони повністю достигнуть, їхні коричневі шкірочки теж дуже цілющі. Їх потрібно обчистити, як шкірку яблука, і з 200 г шкірок робити квас за попереднім рецептом, додавши меду, води, дріжджів та чорного хліба. Квас із таких шкірок можна повторно робити двічі-тричі, а на четвертий раз додати по ложці сметани та меду, заквасити й пити та додавати до борщу, салатів.

Каштанову настоянку на горілці (200 г каштанчиків чи шкірок каштана залити 0,5 л горілки, настояти 2-3 тижні) корисно втирати в ноги за тромбофлебіту, розширення вен, болю в ногах, набряків. Також цю настоянку приймають усередину по столовій ложці, запиваючи водою. Вона помічна за високого тиску, тромбофлебіту, справляє благотворний вплив на всю серцево-судинну систему.

Перед застосуванням будь-яких рецептів і рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

 

Чому коротшаємо з віком

«Як можна призупинити розвиток остеопорозу? За останні роки я зменшилася в зрості на 10 сантиметрів. Що робити?»

Олена СВІТКО,

фітотерапевт.

Ольга К.

Київська область.

 

ОСТЕОПОРОЗ породжує легкість кісток через втрату кісткової маси та вмісту кальцію в кістковій тканині. У кістках виникають ніби проміжки, як губка, що із розвитком захворювання стає дедалі пористішою. Тож перша причина, чому зменшується людина в зрості, — руйнування кісток.

З віком справді бракує кальцію. Сьогодні існує широкий вибір його препаратів, але не можна приймати будь-який із них, треба бути уважним під час вибору. Деякі з них не сприяють зміцненню кісток, ба більше, можуть нашкодити — кальцій відкладається в органах і тканинах, навіть у клапанах серця, створюючи проблеми. Щоб отримати користь і запобігти побічним шкідливим ефектам, рекомендовано приймати морський кальцій з К2 та D3.

Окрім того, люди вважають, що активно поповнюють організм кальцієм із продуктів, якщо їдять багато сиру зі сметаною. Це помилка. Якщо хочете, щоб кальцій із сиру засвоївся ліпше, споживайте його з ложкою олії, краще лляної. Бо для засвоєння кальцію потрібен вітамін Е, що є в рослинних оліях.

Ще одна причина зменшення зросту: старші люди починають сутулитися, а через зміну постави підгинаються й ноги, вкорочуються підколінні сухожилля. До того ж у разі поганої роботи печінки тіло людини ніби стягує. При цьому можна вдатися до процедури погладжування ребер 25-копійчаною монетою від центру груднини до обох боків, попередньо змастивши тіло олією. Це зніме стягування сухожиль, поліпшить кровообіг печінки. Людина перестане гнутися наперед, а отже, вирівняється.

Перед застосуванням будь-яких рецептів і рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Ігор ГРІМОВИЧ,

масажист, спеціаліст зі східних практик.