Перед морозами копають хрін ВЧАСНО викопаний хрін у своєму складі містить максимальну кількість корисних речовин: фітонциди, флавоноїди, вітаміни, азотисті смолисті речовини, ефірні олії і мікроелементи. Завдяки лізоцину продукти зі свіжого хрону мають виражену антимікробну дію. Характерного смаку хрону надає алілова гірчична олія, що міститься в ньому. Копати хрін для подальшої переробки найкраще пізньої осені, перед самими морозами. На цей час листя рослини в’яне і вилягає. У цей період відбувається відтік накопичених корисних речовин з листя в кореневища. Копають корені в суху погоду без дощів протягом останніх п’яти-семи днів. Придатними для викопування вважаються дво- і трирічні корені. Хрін першого року не має достатньої гостроти і насиченого смаку. А старе коріння занадто грубе і волокнисте, через що його недоцільно використовувати в традиційних заготовках. Перед збиранням надземне листя обрізають на рівні 10-20 см. У радіусі 10-15 см ґрунт попередньо обкопують вузькою лопатою або вилами на глибину 20-30 см. Стрижневий корінь може бути завдовжки близько 40 см і більше, тому витягнути його із землі без напрацьованої вправності спочатку буває непросто. Якщо частина кореня зламається і залишиться в землі, то, ймовірно, наступного року з неї виросте нова рослина. Оскільки хрін сам поводиться як злісний бур’ян, при його надмірному розростанні викопуйте все коріння якомога глибше. По периметру як механічні обмежувачі можна вкопати листи шиферу або полікарбонату. Для розмноження і пересадки на нове місце викопувати хрін краще навесні, до моменту появи листя. Корені хрону без пошкоджень завтовшки не менш ніж 3 см можна зберігати до року. В екземплярів, призначених для тривалого зберігання, важливо залишити трохи листя (черешків), обрізавши їх на рівні 2-3 см від кореня. Заготовлені кореневища ретельно відмивають від налиплого ґрунту, відтак із них зрізують дрібні горизонтальні корінці. Зберігають хрін у погребі, в ящиках із вологим піском або торфом. У домашніх умовах коріння хрону добре лежить, не втрачаючи своїх якостей, у морозильній камері в целофановому пакеті. |