Вівторок, 12 листопада 2024 року № 46 (20090)
http://silskivisti.kiev.ua/20090/print.php?n=54732

Перед морозами копають хрін

ВЧАСНО викопаний хрін у своєму складі містить максимальну кількість корисних речовин: фітонциди, флавоноїди, вітаміни, азотисті смолисті речовини, ефірні олії і мікроелементи.

Завдяки лізоцину продукти зі свіжого хрону мають виражену антимікробну дію. Характерного смаку хрону надає алілова гірчична олія, що міститься в ньому.

Копати хрін для подальшої переробки найкраще пізньої осені, перед самими морозами. На цей час листя рослини в’яне і вилягає. У цей період відбувається відтік накопичених корисних речовин з листя в кореневища.

Копають корені в суху погоду без дощів протягом останніх п’яти-семи днів.

Придатними для викопування вважаються дво- і трирічні корені. Хрін першого року не має достатньої гостроти і насиченого смаку. А старе коріння занадто грубе і волокнисте, через що його недоцільно використовувати в традиційних заготовках.

Перед збиранням надземне листя обрізають на рівні 10-20 см. У радіусі 10-15 см ґрунт попередньо обкопують вузькою лопатою або вилами на глибину 20-30 см.

Стрижневий корінь може бути завдовжки близько 40 см і більше, тому витягнути його із землі без напрацьованої вправності спочатку буває непросто.

Якщо частина кореня зламається і залишиться в землі, то, ймовірно, наступного року з неї виросте нова рослина.

Оскільки хрін сам поводиться як злісний бур’ян, при його над­мірному розростанні викопуйте все коріння якомога глибше. По периметру як механічні обмежувачі можна вкопати листи шиферу або полікарбонату.

Для розмноження і пересадки на нове місце викопувати хрін краще навесні, до моменту появи листя.

Корені хрону без пошкоджень завтовшки не менш ніж 3 см можна зберігати до року. В екземплярів, призначених для тривалого зберігання, важливо залишити трохи листя (черешків), обрізавши їх на рівні 2-3 см від кореня.

Заготовлені кореневища ретельно відмивають від налиплого ґрунту, відтак із них зрізують дрібні горизонтальні корінці.

Зберігають хрін у погребі, в ящиках із вологим піском або торфом. У домашніх умовах коріння хрону добре лежить, не втрачаючи своїх якостей, у морозильній камері в целофановому пакеті.