Винороби обмінюються досвідом Катерина СІМБУЛЕНКО. У БОЛГРАДІ на Одещині вже чотирнадцятий рік поспіль відбувся винний фестиваль «Bolgrad Wine Fest». Захід привернув увагу не тільки місцевих виробників, а й виноробів з усієї України. Адже з року в рік з’являється дедалі більше нових виноробень у регіонах, де раніше ця галузь обмежувалась лише виготовленням вина у приватних господарствах. Сукупність сучасних кліматичних умов та аграрних технологій дали поштовх активному розвитку виноградарства на Прикарпатті, Поділлі, у центрі й навіть на сході країни. Ентузіасти вкладають у цю справу власні кошти та зусилля, аби вибрати найкращі сорти винограду саме для своєї місцевості. Тому фестиваль у Болграді останніми роками переріс у подію всеукраїнського масштабу, став майданчиком для обговорення проблем галузі, обміну досвідом, розповідей про досягнення та інновації, пошуку і залучення інвесторів, і, звичайно, дегустації напоїв. Захід відвідав Генеральний консул Республіки Болгарія в Одесі Светослав Ніколов Іванов. «Виноробство об’єднує наші народи, несе у собі символ дружби і взаємопідтримки, — висловив певність він. — Болгарія завжди готова підтримувати українських партнерів, ми маємо багатий досвід і готові ділитися ним». Картопляні пристрасті В УКРАЇНІ почали поступово знижуватись ціни на картоплю. Виробникам стало очевидно, що за високої вартості реалізувати обсяги бульби, особливо не придатної для подальшого зберігання, до настання морозів буде вкрай складно. За останніми даними фахівців ринку сільгосппродукції, фермери в основних регіонах вирощування готові відвантажувати доброякісну картоплю по 18-28 грн/кг ($0,43-0,68/кг), залежно від обсягів та якості пропонованої продукції, що в середньому на 10% дешевше, ніж тижнем раніше. Водночас виробники картоплі, які мають облаштовані сховища, не поспішають реалізовувати бульбу. Тож ціни на неї на ринку залишаються пересічно в 2,3 разу вищі, ніж на початку листопада попереднього року, і наразі істотно не змінюватимуться. |