Четвер, 26 грудня 2024 року № 52 (20096)
http://silskivisti.kiev.ua/20096/print.php?n=54886

  • Cкринька досвіду

Аґрус можна розмножувати взимку

Нинішні зими досить теплі, й вологи в ґрунті доволі. Тож живці цілком можуть прижитись. А з настанням тепла почнуть розвиватися.

Отож у землі роблять рівчаки завглибшки 8-10 см і в них на відстані кількох сантиметрів кладуть живці (їх нарізають із дворічних гілок з однорічним приростом). Здерев’янілу частину розміщують горизонтально на поверхні так, щоб літній зелений приріст на 3-5 см піднімався над землею. Затим засипають ґрунтом і ущільнюють.

Навесні на приростах прокинуться бруньки. За перший місяць вони дадуть близько 10 см приросту. Наприкінці сезону це вже буде повноцінний кущик, який можна пересадити на постійне місце.

Перетворюємо прострочене насіння на доброякісне

ЗБЕРЕЖЕННЯ і відновлення схожості насіння є важливим аспектом садівництва і городництва. Багато хто знаходить у себе прострочене насіння і не знає, що з ним робити. Термін придатності посівного матеріалу різних культур може варіюватися від 3 до 5 років. Однак навіть після закінчення цього періоду існують ефективні методи відновлення його життєздатності.

По-перше, необхідно розуміти різницю в термінах зберігання культур. Насіння редиски, капусти та томатів зберігає схожість до 5 років. Насіння салатів втрачає свої якості через 4 роки, а солодкого перцю, петрушки, кропу і щавлю придатне для сівби тільки протягом 3 років.

По-друге, перед використанням старого насіння слід перевірити його якість. Для цього готується соляний розчин (1 чайна ложка солі на 1 літр води), у який поміщають насіння на 2-3 години. Доброякісне насіння опуститься на дно, а непридатне спливе на поверхню.

По-третє, для підвищення схожості ефективний метод обробки горілкою. Насіння витримують у ній близько 10 хвилин, затим ретельно промивають під проточною водою.

По-четверте, дієвим способом реанімації старого насіння є його проморожування. Після морозильної камери, трапляється, пробуджуються навіть найслабші екземпляри, після чого відразу можна сіяти.

Отже, не поспішайте викидати прострочене насіння. За правильного підходу до відновлення його схожості можна отримати гарний врожай навіть із насінного матеріалу з вичерпаним терміном придатності.

Пустить коріння навіть найсухіша палиця

ДЕЯКІ культури складно живцювати, тому що вони неохоче пускають коріння. Але є один простий спосіб, який допоможе появі корінців навіть від сухої палиці.

Як відомо, у квітковому меді (але тільки натуральному) містяться біогенні стимулятори та фітогормони, котрих нема в інших стимуляторах росту, особливо хімічних.

При вкоріненні живців мед сприяє швидкій появі, активному розвитку та росту корінчиків, до того ж він дезінфікує зріз.

Більше того, мед важко змивається, а тому не дозволяє проникнути у пошкоджену поверхню хвороботворним мікроорганізмам, які містяться у субстраті.

Садівники постійно сперечаються щодо концентрації медового розчину. Найчастіше для вкорінення живців радять брати 1 чайну ложку на 1 літр води.

Щоб мед швидше розчинився, його треба розвести в невеликій кількості теплої (не гарячої) води, а потім долити прохолодної до потрібного об’єму. В отриманий розчин опускають живці — повністю або лише нижню частину і залишають на 1-24 години. За цей час садивний матеріал вбере біологічно активні речовини.

Дерев’янистим культурам або культурам-«тугодумам» часу потрібно більше, а трав’янистим і легким у розмноженні — менше.

Аби мед якомога довше зберігся на живцях, їх потрібно не втикати в землю, а спершу проробити отвір, вставити гілочку, обтиснути ґрунт і полити.

Город на підвіконні

Як виростити китайську капусту

В умовах будинку чи квартири восени і взимку добре росте китайська капуста. Можна вирощувати багато сортів, але найпростіше виростити черешкову. Черешкову китайську капусту називають також бок-чой (або пак-чой).

Із китайської «бок-чой» перекладається як «шанхайська зелень». Листкові форми бок-чой можуть сягати заввишки 40 см. М’ясисті черешки капусти утворюють густу щільну розетку діаметром 40-50 см. Китайська капуста дуже скоростигла, невибаглива й холодостійка культура.

Урожай збирають через 35 днів після утворення зімкненої розетки з м’ясистими черешками. При цьому з однієї рослини можна отримати кілька врожаїв, оскільки після зрізування листя дуже швидко відростає нове.

Черешки китайської капусти не грубіють, залишаються весь час соковитими, хрусткими й ніжними. Вони мають приємний смак, позбавлений гіркоти.

Білі м’ясисті черешки бок-чой готують так само, як спаржу, а листя тушкують на сковороді, як шпинат. Утім, китайську капусту можна не тільки тушкувати чи варити, а й використовувати у свіжому вигляді для приготування салатів. За складом корисних речовин вона перевершує білокачанну. Проте головна її перевага — високий уміст лізину, незамінної для людського організму амінокислоти, яка рідко зустрічається в овочевих рослинах.

Хоча корені цієї капусти тонкі й сильно розгалужені, вся коренева система розташовується у поверхневому шарі ґрунту завтовшки 10-15 см. Тому для вирощування підійде будь-яка пластикова тара. Можна взяти обрізані зверху двохлітрові пластикові пляшки темного кольору. У дні пляшок треба зробити кілька невеликих отворів, наповнення — добре перепрілий компост із додаванням попелу. За кілька годин до сівби ґрунт потрібно прогріти (наприклад, на батареї). Потім у центр пляшок вкинути по одній насінині на глибину приблизно 10 мм. Зверху на ємність надіти поліетиленовий пакет, який зняти, коли розвинуться перші листочки.

Поливати сіянці слід відстояною водою кімнатної температури, зрідка розпушувати ґрунт (скажімо виделкою). Щоб рослини не витягувалися, пляшки треба постійно повертати до світла. Оптимальна температура для вирощування капусти — +15...18 градусів, тому тару із сіянцями можна розмістити на засклених верандах, лоджіях і балконах.

Бюджетна страва до святкового столу

НАЧИНКА для ковбаси може бути не тільки з м’яса, а й із картоплі та шкварок. Порівняно зі звичайною домашньою ковбасою картопляна обійдеться вам удвічі дешевше. А смак приємно здивує вас і ваших гостей.

Продукти: сира картопля — 500 г, сало свиняче несолоне — 100-120 г, цибуля ріпчаста — 2 шт., часник — 2-3 зубки, пшоняні крупи — 1 ч. л., сіль, перець мелений, лавровий листок — за смаком, кишки свинячі — 1 метр.

Приготування: свинячі кишки ретельно помити, вимочити в розчині лимонного соку і солі (на 500 мл води — 3 ст. ложки лимонного соку і 1 ч. ложка солі) протягом 4-7 годин. Картоплю почистіть, наріжте невеликими кубиками і залийте водою. Цибулю наріжте дрібними кубиками. Сало також подрібніть на кубики. Викладіть на гарячу суху сковороду шматочки сала, помішуючи, обсмажте його протягом 5 хвилин. Відтак додайте цибулю, посмажте ще близько 5 хвилин. Цибуля повинна стати м’якою і прозорою. Поки шкварки з цибулею будуть остигати, картоплю пропустіть через м’ясорубку. У миску з перекрученою картоплею викладіть шкварки з цибулею. Всипте спеції і сіль, посічений часник.

Пшоняні крупи промийте холодною водою. Додайте їх до решти інгредієнтів і перемішайте. Картопляною начинкою щільно наповніть кишки. Викладіть ковбасу на форму, застелену пергаментом і змащену олією. Запікайте в духовці протягом 40-50 хв. за 180ОС.

Аби ковбаса не тріснула під час запікання, приблизно два-три рази з інтервалом 15 хвилин необхідно зробити по всій її довжині проколи тонкою голкою.

Цікаві факти про рослини

lНайдавніші рослини на нашій планеті — морські водорості.

lУ Південно-Західній Азії та на Аравійському півострові є рослина, яку називають «квіткою сміху». Її насіння розміром із горошину здатне викликати безпричинний сміх приблизно на пів години, після чого людина спокійно засинає. Лікарі-стоматологи дають хворим з алергією на новокаїн ці «зерна сміху».

lУ своєму житті сучасна людина залежить од використання 1500 видів культурних рослин.

lОрхідеї відомі як «викрадачі енергії». Ці рослини найкраще вирощувати не у себе вдома, а в оранжереях. А якщо вони вже ростуть у будинку, то їх у жодному разі не можна поміщати в спальню, позаяк орхідеї найінтенсивніше поглинають енергію вночі й перед світанком. Категорично протипоказаний контакт з орхідеями хворим і ослабленим людям.

lКартопля походить із того самого сімейства, що й беладона. Якби картоплю відкрили в наш час, можливо, вона не стала б харчовим продуктом!

lБагато хто з нас помилково вважає, що назва горіха — волоський — походить від назви його батьківщини — Греції. Насправді це не так, батьківщина волоського горіха Азія, а свою назву в Європі він дістав через те, що його продавали грецькі купці.