|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Для швидкого проростання СУТТЄВО підвищується холодостійкість огірка та інших теплолюбних культур після замочування насіння у 0,02-процентних розчинах борної кислоти і марганцевокислого калію (0,2 г на 1 л води) протягом доби. Захист рослин від хвороб починається зі знезараження насіння. Зокрема, щоб позбавити насіння буряків, моркви збудника фомозу, його ще сухим опускають на 40 хвилин у воду, нагріту до 40ОС, і відразу ж поміщають у холодну. Для боротьби з альтернаріозом моркви, бактеріозом квасолі насіння прогрівають 20 хвилин у воді +48...50ОС. Точно так знезаражують посівний матеріал кавуна і дині. Щоб насіння гороху не спіткало таке лихо, як асхохітоз, роблять так: витримують у теплій воді 4-6 годин, затим на 5-6 хвилин опускають у гарячу (+45О...50ОС) і відразу ж — у холодну. Морква, петрушка, селера «ліниві» — проростають довго. Щоби пришвидшити сходи, насіння варто заздалегідь намочити для набубнявіння. Його у мішечку опускають у воду +18...24ОС на один-два дні. Два-три рази на день воду міняють! Перед висіванням насіння злегка просушують. Хоч горох, салат, редиска, буряки проростають швидше, таку підготовку можна провести і з ними. Лише час замочування скорочують до 10-12 годин. Для швидкого проростання застосовують такий спосіб. Зволожений торф ретельно перемішують із насінням і на кілька днів поміщають у тепле місце. Підтримують вологість і доступ повітря. Волого-тепловий режим забезпечує хороше проростання. Зауважимо, що з однорічного насіння огірків виростають рослини, що утворюють жіночі квітки набагато пізніше чоловічих (пустоцвітів). Тому краще сіяти дво-трирічним насінням або ж прогрівати однорічне. Версія для друку До списку статтей | ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар». Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить. Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.
|